Ništa lepše od mirisa domaćeg hleba koji se širi kućom. Ako volite hleb sa belim lukom, obavezno morate da isprobate i ovaj recept. U mekano testo idu masline i mirođija. Dodaje se i praziluk, koji se prethodno dinsta. Vrlo lako se sprema, a svaki namaz i jelo je uz njega duplo ukusnije!

Sastojci:

  • 1 + 3/4 šolje pšeničnog brašna
  • 1/2 kašilčice suvog kvasca
  • 1/3 kašičice soli + 1/3 kašičice soli
  • 200 ml mlake vode
  • 250 g praziluka iseckanog
  • šaka zelenih maslina
  • šaka mirođije
  • šaka izrendanog tvrdog sira
  • malo maslinovog ulja

Recept za najmekši hleb sa prazilukom i maslinama:

Pomešajte pšenično brašno, suvi kvasac i so (1/3 kašičice), pa postepeno dodajte mlaku vodu. Zamesite testo za hleb, pa ostavite da nadođe oko 8-12 sati. Propržite iseckan praziluk na malo maslinovog ulja, dodajte 1/3 kašičice soli, prodinstajte, pa ostavite da se ohladi. U testo dodajte prodinstan praziluk, iseckane masline, mirođiju, izrendan tvrdi sir, pa premesite rukama testo sa dodacima. Premestite testo u pravougaoni pleh obložen pek papirom, pa pecite sa poklopcem hleb 35 minuta na 220°C. Potom sklonite poklopac i pecite oko 15-20 minuta hleb sa prazilukom i maslinama. Secite ohlađen hleb. Predlažemo da isprobate i domaći hleb sa slaninicom.

BONUS VIDEO:

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

 Izvor: StvarUkusa/J.K.