Pitu krompirušu ste pravili često i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Odlična je za doručak ili večeru uz čašu jogurta, ali i kao prejdelo na slavama. Od svih drugih recepata za pitu krompirušu ovaj izdvaja preliv. On može da učini pitu mekanom ili hrskavom, zavisi šta više volite. Gotovu krompirušu prelijte, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte.
Sastojci:
- Za testo:
- 500 g brašna
- 300 ml vode
- 20 ml ulja
- 1 kašika sirćeta
- 10 g soli
- Za punjenje:
- 300 g krompira
- 30 ml ulja
- 60 g crnog luka
- Za preliv:
- 150-200 ml vode
- 25 g maslaca
- 1 kašika maslinovog ulja
Recept za pitu krompirušu i preliv koji je čini sočnijom:
Pomešajte vodu, ulje i sirće sa malo soli. Sipajte u brašno i umesite testo. Pokrije i ostavite da odmori 20 minuta. Podelite testo na 4 dela i oblikujte loptice. Svaku razvucite na tanak krug, pokrijte i ostavite da odmori nekih 20 minuta. Svaki krug prstima razvucite tanko, skoro providno. Premažite uljem. Krompir skuvajte, a luk iseckajte i propržite. Zatim pomešajte i ispasirajte. Sipajte na koru krompir po širini i urolajte, pa napravite kao puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. Sastojke za preliv skuvajte u tiganju, kada se sjedine prelijte vruću pitu. Poklopite drugom tepsijom i ostavite par minuta. Ako želite da krompiruša bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte.
Pročitajte i ovo: Šuškava pita krompiruša
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa