Pitu krompirušu ste pravili često i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Odlična je za doručak ili večeru uz čašu jogurta, ali i kao prejdelo na slavama. Od svih drugih recepata za pitu krompirušu ovaj izdvaja preliv. On može da učini pitu mekanom ili hrskavom, zavisi šta više volite. Gotovu krompirušu prelijte, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte. 

Sastojci:

  • Za testo:
  • 500 g brašna
  • 300 ml vode
  • 20 ml ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 10 g soli
  • Za punjenje:
  • 300 g krompira
  • 30 ml ulja
  • 60 g crnog luka
  • Za preliv:
  • 150-200 ml vode 
  • 25 g maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja

Recept za pitu krompirušu i preliv koji je čini sočnijom:

Pomešajte vodu, ulje i sirće sa malo soli. Sipajte u brašno i umesite testo. Pokrije i ostavite da odmori 20 minuta. Podelite testo na 4 dela i oblikujte loptice. Svaku razvucite na tanak krug, pokrijte i ostavite da odmori nekih 20 minuta. Svaki krug prstima razvucite tanko, skoro providno. Premažite uljem. Krompir skuvajte, a luk iseckajte i propržite. Zatim pomešajte i ispasirajte. Sipajte na koru krompir po širini i urolajte, pa napravite kao puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. Sastojke za preliv skuvajte u tiganju, kada se sjedine prelijte vruću pitu. Poklopite drugom tepsijom i ostavite par minuta. Ako želite da krompiruša bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte. 

Pročitajte i ovo: Šuškava pita krompiruša

BONUS VIDEO: 

Instagram/gayanefood Grčka pita sa sirom i spanaćem

Izvor: StvarUkusa