Krompiruša se u Srbiji jede često, pogotovo kada je u toku post. Ova ukusna pita nije komplikovana za pripremu, a danas vam predlažemo da isprobate nešto drugačije. U fil od krompira dodajte i povrće, kao što su paprika, šargarepa... Svaka kora se premazuje ovim nadevom, a onda se i posipa filom. Fantasična kombinacija kojoj nećete moći da odolite. Pitu krompirušu možete da služite i za doručak i za večeru.

  • Sastojci:
  • 2 crna luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • 5 krompira
  • 1 paprika
  • 12 kora 
  • ruzmarin 
  • 200 g tvrdog sira 
  • 1 šolja ulja 
  • 1 šolja mleka 

Priprema: 
U dubljem tiganju propržite seckani crni i mleveni belu luk, pa dodajte seckanu šargarepu, krompir i papriku. Stavite grančicu ruzmarina i posolite i pobiberite. Pokolopite i dinstajte dok povrće ne omekša. Povremeno promešajte i ako je potrebno dodajte malo ulja. U posudi pomešajte ulje i mleko da se dobro sjedine. Na pleh obložen pek papirom stavite četiri kore tako da se preklapaju i da oblože ceo pleh. Premažite uljem i mlekom. Sipajte polovinu fila i pospite rendanim sirom (100 g). Preko stavite još četiri kore, premažite smesom od ulja i mleka, a onda sipajte drugu količinu fila i pospite preostalim sirom. Poređajte preostale četiri kore, na isti način kao i prethodne. Premažite smesom od ulja i mleka i sve ivici malo savijte na unutra. I njih premažite smesom od ulja i mleka. Pecite u zagrejanoj rern na 180°C oko 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa