Mnoge namirnice se ranije nisu kupovale, između ostalih i hleb. Njega su naše bake mesile sa puno ljubavi i to od sastojaka koje su imale u špajzu nastajala je prava magija, a domaća pogačamnogima je bila omiljena. Ako želite da i vaše ukućane miris starinske pogače izvuče iz kreveta, onda u nastavku teksta pročitajte kako se to radi. Za što originalniji ukus domaće pogače umesto putera koristite mast. Vruća domaća pogača je neverovatno ukusna, a može da bude sveža celog dana.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 50 ml ulja
- 1 kašika mlake vode
- 1 jaje
- 1 belance
- Za premazivanje:
- 50 g putera
- 1 žumance
- malo mleka
Priprema:
U posudi pomešajte toplo mleko, drobljeni kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da nadođe, pa ga sipajte u posudu u kojoj ste prosejali brašno. Dodajte ulje, dodajte jaje i belance, so i toplu vodu. Promešajte i umesite mekano testo. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 15 minuta. Zatim testo tanko razvucite i premažite puterom sobne temeprature. Urolajte, a onda napravite puža od testa. Pokrijte providnom folijom i sačekajte samo 5 minuta da se testo malo odmori. Malo rukama pritisnite, pa razvucite na veličinu neke veće tepsije. Stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Umutite žumance i mleko i premažite pogaču. Isecite na tanke trouglove, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem