Topla i domaća pogača nas vraća u detinjstvo i pravo u bakinu kuhinju. Nekada se hleb nije kupovao, nego se uglavnom mesio domaći koji je bio svež i po par dana, a danas mnogi izbegavaju da se bave pripremom domaćeg testa. Ali, nije komplikovana za pripremu, a super je što se puni krem sirom što je čini ukusnijom nego inače. Pogaču možete da jedete uz bilo koji obrok, a dobro je rešenje i za svečanu prazničnu trpezu.
- Sastojci:
- 140 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica kvasca
- 200 g brašna
- 1/4 kašičice soli
- 20 g neslanog putera
- Za punjenje:
- 180 g krem sira
- žumance
Priprema:
U toplom mleku razmutite kvasac i šećer, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo, pa pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Prebacite testo na radnu površinu, pa dodajte puter sobne temeperature i ponovo umesite da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite da odmori nekih 30 sata. Testo razvucite, pa sipajte krem sir na sredinu, a onda oblikujte loptu od testa ponovo. Ponovo razvucite testo, pa prebacite na pleh obložen pek papirom i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odstoji nekih 40 minuta. Zatim testo izbockajte viljuškom, a onda premažite umućenim žumancetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Najmekši medenjaci koji se tope u ustima
Krompir čamci punjeni belim mesom i sirom
Prhki keksići sa mandarinom
Originalna italijanska pesto pasta
Kako da napravite domaći somun