Topla i domaća pogača nas vraća u detinjstvo i pravo u bakinu kuhinju. Nekada se hleb nije kupovao, nego se uglavnom mesio domaći koji je bio svež i po par dana, a danas mnogi izbegavaju da se bave pripremom domaćeg testa. Ali, nije komplikovana za pripremu, a super je što se puni krem sirom što je čini ukusnijom nego inače. Pogaču možete da jedete uz bilo koji obrok, a dobro je rešenje i za svečanu prazničnu trpezu. 

  • Sastojci:
  • 140 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica kvasca
  • 200 g brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 20 g neslanog putera
  • Za punjenje: 
  • 180 g krem sira
  • žumance

Priprema: 
U toplom mleku razmutite kvasac i šećer, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo, pa pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Prebacite testo na radnu površinu, pa dodajte puter sobne temeperature i ponovo umesite da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite da odmori nekih 30 sata. Testo razvucite, pa sipajte krem sir na sredinu, a onda oblikujte loptu od testa ponovo. Ponovo razvucite testo, pa prebacite na pleh obložen pek papirom i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odstoji nekih 40 minuta. Zatim testo izbockajte viljuškom, a onda premažite umućenim žumancetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE