U toku je Uskršnji post i oni koji se pridržavaju često nemaju ideju šta sve mogu da spreme. Ako želite da iznenadite ukućane predivnom i mekanom svečanom pogačom koja se sija kao dukat, onda je naš predlog upravo ovaj recept. Na jednostavan načina napravite najlepšu posnu pogaču koju možete da jedete sa domaćom posnom paštetom ili nekim drugim namazom po želji.
- Sastojci:
- 500 ml kisele vode
- 200 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 40 g kvasca
- oko 1 kg brašna
- 200 g margarina
- semenke po želji
Priprema:
U kiseloj vodi sobne temeprature rastvorite kvasac i šećer, pa ostavite par minuta da se aktivira. Zatim dodajte prosejano brašno, so i ulje i umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Podelite testo na 4 dela od po 500 g i jedan deo od po 50 g i oblikujte lopte. Razuvicite jedan veći deo testa u tanak krug, pa premažite puterom. Preko stavite drugi veći deo testa koji ste isto razvukli oklagijom na pobrašnjenoj površini. Isecite krajeve, premažite istopljenim puterom i urolajte. Isecite krugove debljine 1 cm. Isto to uradite i sa druge 2 velike lopte od testa. Zatim u poređajte u okruglu tespiju koju ste obložili pek papirom, prvo spolja, pa popunite unutrašnji deo, a u sredinu stavite lotpicu najmanjeg testa. Pokrijte i ostavite da nadođe nekih 20 minuta. Premažite istopljenim puterom i pospite semenkama. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Gotovu pogaču opet premažite istopljenim margarinom.
U galeriji ispod pogledajte kako se pravi pogača korak po korak:
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem