Šeherezada spada među jednostavnije torte i svaka domaćica brzo nauči da je spremi. Sastoji se od keksa koji je premazan čokoladom, a onda i karamel filom i umućenom slatkom pavlakom. Svaki zalogaj se topi u ustima, a toliko lepo izgleda da će ulepšati i svečanu trpezu. Kako je u toku Uskršnji post, naučite kako se pravi posna torta. Više ne morate da se odričete omiljenih poslastica, već isprobajte iovaj klasik u posnoj varijanti.
- Sastojci:
- 1 l sojinog mleka
- 5 kašika šećera
- 120 g pudinga od karamele
- 200 g posne slatke pavlake
- 250 g margarina
- 50 g šećera u prahu
- 200-300 g posne čokolade
- 400 g posnog keksa
- 5 kašika ulja
Priprema:
U šerpu sipajte 800 ml mleka i kada se zagreje dodajte puding koji ste pomešali sa šećerom i 200 ml mleka. Vodite računa da nema grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Za to vreme umutite margarin sobne temeprature i dodajte u ohlađeni puding, pa sjedinite mikserom. Otopite čokoladu sa uljem da dobijete ređu smesu, a onda umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Poređajte keks u tepsiju. Preko premažite istopljenu čokoladu i stavite u frižider nekih 10 minuta da se stegne. Zatim premažite karamel fil, a onda i umućenu slatku pavlaku, pa opet sve ponavljajte dok ne utrošite sastojke. Poslednji sloj je umućena slatka pavlaka. Ostavite u frižideru preko noći. Možete da je ukrasite i mlevenim orasima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem