Poznato je da su Srbi proslavljanjem slava održavali veze sa precima i da je njihovo obeležavanje imalo važnu ulogu u očuvanju pravoslavne vere i tradicije tokom turske vladavine. Jedna od većih srpskih slava je i Sveti Jovan, a kako ove godine pada u petak, trpeza treba da bude posna. Posle slanih specijaliteta svi se najviše raduju slatkom stolu. Naš predlog je da poslužite fantastičnu posnu tortu, a to je snikers. Predivno izgleda, pa će biti ukras svake trepze, a ukus je očaravajući.
- Sastojci:
- Za koru:
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 kašika šećera
- 50 g neslanog kikirikija
- 30 g kakaoa
- 200 ml kisele vode
- 50 ml ulja
- 80 ml sojinog mleka
- Za fil:
- 400 g posnog krem sira
- 200 ml posne slatke pavlake
- 10 g vanilin šećera
- 25 g šećera u prahu
- Za karamel:
- 200 g šećera
- 150 ml posne slatke pavlake
- prstohvat soli a
- 30 g margarina
- 150 g kikirkija
- Za glazuru:
- 120 g posne čokolade
- 20 ml ulja
- 50 g kikirikija
Priprema:
U činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, mleveni kikiriki, kakao i šećer, promešajte, pa dodajte kiselu vodu i ulje, pa dobro sjedinite sve sastojke. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i pecite na 200°C oko 15 minuta. Činijom u kojoj ćete praviti tortu napravite pravilan kružni oblik na kori. Ostatak kore isecite na kocke i poređajte po dnu činije koju ste obložili providnom folijom. Premažite sojinim mlekom. Umutite krem sir sa slatkom pavlakom i šećerom u prahu. Šećer propržite, pa sipajte pavlaku za kuvanje, i kuvajte uz neprestano mešanje, dok se sastojci ne sjedine i smesa krene da ključa. Zatim dodajte maragarin i kuvajte još malo dok dok se lepo ne istopi. Sipajte u kesu za zamrzivač i isecite malu rupu. Preko kore sipajte malo fila, poravnajte, pa zatim sipajte karamel fil, a onda pospite kikiriki. Nakon toga poređajte još jedan sloj kore (premažite mlekom) koju ste isekli na kockice, pa premažite fil, zatim karamel fil i pospite kikiriki. Na kraju ide još jedan red kore (premažite mlekom) isečene na kockice, pa beli fil, a zatim i karamel fil. Pospite kikirikijem i kao poslednju koru stavite onu koja je cela u obliku kruga. Premažite mlekom. Pokrijte provdinom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Izvadite je, stavite tacnu i okrenite. Premažite celu tortu belim filom. Stavite u frižider sat vremena. Čokoladu istopite sa uljem, dodajte kikiriki i promešajte. Prelijte preko torte. Ostavite da se stegne i ukrasite po želji.
Napomena: Lakši način da napravite ovu tortu jeste da koru isecečte na 3 jednaka dela i tako filujete, a na kraju samo prelijete glazuru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem