Nijedna svečana trpeza ne može da se zamisli bez torti i kolača. Kako se Sveti Jovan približava, a ove godine se slavi posno, osmislite na vreme kako će izgledati vaš slatki sto. Naš predlog je posna kraljevska torta koja će svakoga oduševiti već na prvi zalogaj. Savršena kombinacija domaćeg džema, ruma, mekanog biskvita, marcipana i čokolade čini ovu posnu tortu prosto neodoljivom. 

  • Sastojci: 
  • Za koru:
  • 300 g oštrog brašna
  • 100 g badema
  • 200 g šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 6 kašika džema od kajsija
  • 300 ml vode
  • 100 g posne čokolade
  • Za fil:
  • 6 kašika džema od višanja
  • 1 kašičica ruma
  • 500 g marcipana
  • Za glazuru: 
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 200 ml posne slatke pavlake

Priprema:

U posudi prosejte brašno, prašak za pecivo i kakao. Zatim dodajte šećer, cimet i vanilin šećer, a kada sjedinite dodajte i vodu i džem od kajsija. Umutite smesu, pa dodajte rendanu čokoladu. Na tacnu stavite pek papir i preko obruč. Ivice obruča premažite margarinom. Sipajte smesu u kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečen. Ostavite da se kora ohladi 5 minuta, pa izvadite iz kalupa i skroz ohladite na sobnoj temperaturi. Marcipan presecite na 2 dela, pa preko jednog stavite pek papir i preklopite drugim pek papirom. Rastanjite oklagijom u obliku kruga malo većeg od kore.Pomoću obruča u kojem ste pekli tortu isecite pravilan krug marcipana, iste veličine kao i kora. Tako uradite i sa drugim marcipanom. Površina pečene kore neće biti ravna, već ispupčena uz obod. Ako želite, isecite pomoću konca ispupčeni deo, da bi torta bila ravna.Prepolovite koru tako da dobijete 2 jednaka dela, a u posudi pomešajte džem od višanja i rum. Na jednu koru premazanu džemom stavite pravilno isečen marcipan, preko stavite drugu koru, ali tako da strana gde je džem dodiruje marcipan. Celu tortu premažite smesom od džema i ruma. Stavite u frižider dok pravite glazuru. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa dobijenu glazuru prelijte preko torte. Brzo je zagladite i ostavite u frižideru da se stegne. Preko stavite drugo parče marcipana.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE