Ove godine Sveti Jovan pada u petak, pa zato slavska trpeza treba da bude posna. Pored raznovrsnih slanih specijaliteta, gosti se uvek raduju i desertu. Postoji puno recepata za posne torte i kolače koji će ulepšati vašu trpezu, a jedna od tih poslastica je i svakako posna žito torta. Napravite kore od meda i piva, pa ih filujte fenomenalnim kremom do žita i oraha. 

  • Sastojci:
  • Za koru: 
  • 250 g meda 
  • 200 ml piva 
  • 200 g šećera 
  • 300 g brašna 
  • 1 kašičica sode bikarbone 
  • Za fil: 
  • 300 g oraha 
  • 300 g šećera 
  • 200 ml vode
  • 150 g mlevenog žita
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • Za dekoraciju:
  • orasi

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Lepo sjedinite i sipajte u pleh obložen pek papirom. Testo će biti ređe, ali tako treba. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se kora ohladi, pa je isecite na 4 jednaka dela. U posudu sipajte žito, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite tako 2-3 sata, a može i preko noći, pa procedite. Sipajte novu vodu i skuvajte. Zatim ga ponovo ocedite i izblendirajte. Zatim u drugoj šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte orahe i vanilin šećer. Promešajte.
Ređanje torte: Koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću koru. Nafilujte, pa stavite i četvrtu koru. Tada celu tortu premažite filom i pospite seckanim i krupnim orasima. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE