Slani rolati su ukras svake svečane trpeze, ali mogu da se spremaju i svakodnevno. Šareni rolati se prave od povrća, jedna kora je od cvekle, druga od spanaća, a treća od šargarepe. Sastojci za koru su isti, samo se u svaku smesu dodaje različito povrće zbog boje. Osnova svakog nadeva je krem sir, a ostali dodaci su losos, sardina, mladi luk... Preukusni su, a najbolje je da se prave dan ranije, jer je poželjno da ostanu u frižideru preko noći. 

ROLAT OD CVEKLE

Rolat od cvekle
Printscreen/YT/Delicatese Ely 

  • Sastojci:
  • 250 g kuvane cvekle
  • 70 g brašna 
  • 3 jajeta 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika ulja
  • 300 g krem sira
  • 2 kisela krastavca
  • 1 veza mirđije 
  • 1 konzerva sardina/tunjevina

Priprema:
Cveklu skuvajte, pa izrendajte i dobro procedite višak vode. Odvojite žumanca od belanaca i u cveklu dodajte žumanca, pa posolite. Dobro izblendirajte, pa dodajte brašno sa praškom za pecivo. Na kraju sipajte i ulje i sve dobro promešajte. U belanca dodajte prstohvat soli, pa umutite u čvrst šne. Zatim dodajte smesu sa cveklom i lagano sjedinite. Pleh malo nauljite, pa obložite pek papirom. Sipajte smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta (bez ventilatora). Preko kore stavite drugi pek papir, okrenite i skinte onaj na kojem ste pekli. Pomešajte krem sir sa sekcanim karstavčićima i mirođijom, pa premažite rolat. Poređajte sardine po dužini, na ivicu, pa urolajte. Umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru preko noći ili minimum 3 sata. 

ROLAT OD SPANAĆA

Rolat od spanaća
Printscreen/YT/Delicatese Ely 

  • Sastojci:
  • 250 g svežeg spanaća
  • 50 g brašna 
  • 3 jajeta 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika mirođije
  • malo soli
  • 300 g krem sira
  • 200 g dimljenog lososa

Priprema: 

Spanać prelijte vrelom vodom i ostavite tako nekih 10 minuta, pa dobro ocedite. Odvojite belanca od žumanaca. U spanać dodajte žumanca, so i seckanu mirođiju, pa dobro izblendirajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sjedinite. Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst šne, pa pomešajte obe smese. Pleh malo nauljite i obložite pek papirom. Sipajte smesu i poravnajte, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta (bez ventilatora). Preko kore stavite pek papir, pa okrenite i skonite onaj pek papir na kojem se kora pekla. Premažite koru krem sirom, pa poređajte dimljeni losos. Urolajte, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider preko noći ili minimum 3 sata. 

ROLAT OD ŠARGAREPE

Rolat od šargarepe
Printscreen/YT/Delicatese Ely 

  • Sastojci:
  • 600 g šargarepe
  • 50 g brašna 
  • 4 jajeta 
  • 100 g feta sira
  • 200 g krem sira
  • mladi luk 
  • mirođija 

Priprema:
Šargarepu oljuštite, pa izrendajte. U tiganju zagrejte malo ulja i puter, pa sipajte rendanu šargarepu. Poklopite i dinstajte nekih 10 minuta, pa sipajte u posudu i ostavite da se ohladi. Žumanca i belanca odvojite, pa belanca umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli. Žumanca dodajte u šargarepu i malo posolite, pa sjedinite u blenderu. Umešajte u šne dobijenu smesu i lagano sjedinite. Dodajte brašno i malo seckane mirođije, pa promešajte i sipajte na pleh obložen pek papirom. Poravnajte smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta (bez ventilatora). Preko kore stavite pek papir, pa okrenite i skonite onaj pek papir na kojem se kora pekla. Pomešajte feta sir i krem sir, pa dodajte seckani luk i mirođiju. Malo pobiberite i sjedinite smesu. Premažite preko kore i urolajte, pa stavite u providnu foliju i ostavite u frižideru preko noći ili minimum 3 sata. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE