Doboš tortaje jedna od najpoznatijih torti na svetu, čiji je recept osmislio poznati mađarski kuvar Jožef C. Doboš, 80-ih godina. Bio je vlasnik najpoznatije prodavnice delikatesa u Budimpešti tog vremena. Osim kvalitetnih slatkiša, kolača i torti, prodavao je i fine sireve i vina. Svoj najčuveniji proizvod doboš tortu kreirao je s ciljem da dugo ostane sveža, ukusna i pogodna za transport. Glazura od prženog šećera, koja je postala znak raspoznavanja ove torte, trebalo je da spreči isušivanje torte i time joj produži vek trajanja. Ispostavilo se da, zbog te iste glazure, torta liči na muzički instrument doboš i da zaista dobuje kada se po njoj lupka. Kako i na mađarskom ta reč ima isto značenje, gospodin Doboš napravio je tortu dostojnu sopstvenog imena. Doboš je dugo čuvao tajnu svoga recepta, ali je kao penzioner zaveštao originalni recept Udruženju poslastičara Budimpešte.
U ponedeljak, 28.11., počinje Božićni post, ali ne morate da se odričete omiljenih poslastica, jer možete da napravite čuvenu tortu i u posnoj varijanti. Odlična je kao posluženje za Svetog Nikolu.
- Sastojci:
- Za kore:
- 170 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 šoljice meda
- 3 šoljice kisele vode
- 300 g brašna
- Za fil:
- 200 g šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 1 čaša vode
- 3 štangle čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanilin šećera
- Za šećernu glazuru:
- 200 g šećera
- 20 g maslaca
- 2 kašike soka od limuna
- margarin za podmazivanje noža
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki ispecite na 200°C oko 20 minuita. Treba da dobijete 3 kore. U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi. Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu. Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu. Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem