Nonet je francusko pecivo nalik medenjacima. To je kolač od meda, raženog brašna i obično punjen marmeladom. Takođe se obično glazira mešavinom belanaca, šećera i limunovog soka i često se služi tokom Božića. Nonete su prvobitno pripremane u Dižonu u Francuskoj. Rani zapisi pokazuju da su ih prve stvorile monahinje u opatiji tokom srednjeg veka.

  • Sastojci:
  • 125 ml vode 
  • 60 g smeđeg šećera 
  • 150 g meda 
  • 60 g putera 
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica začina za medenjake
  • 120 g brašna
  • 100 g raženog brašna 
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica limunovog soka
  • Marmelada 
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka ili ruma 

Priprema:

U šerpicu sipajte vodu i dodajte smeđi šećer, med, i puter. Kuvajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi.Kada sklonite sa ringle dodajte cimet i začin za medenjake. U činiji pomešajte obe vrste brašna. Dodajte sodu bikarbonu i limunov sok. Promešajte pa dodajte u to prethodnu mešavinu sa medom. Dobro sjedinite i punite do pola silikonske kalupe za mafine. Zatim stavite po kašičicu marmelade, pa prekrijte marmeladu smesom. Pecite na 180 stepeni 20-25 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE