Nonet je francusko pecivo nalik medenjacima. To je kolač od meda, raženog brašna i obično punjen marmeladom. Takođe se obično glazira mešavinom belanaca, šećera i limunovog soka i često se služi tokom Božića. Nonete su prvobitno pripremane u Dižonu u Francuskoj. Rani zapisi pokazuju da su ih prve stvorile monahinje u opatiji tokom srednjeg veka.
- Sastojci:
- 125 ml vode
- 60 g smeđeg šećera
- 150 g meda
- 60 g putera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica začina za medenjake
- 120 g brašna
- 100 g raženog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica limunovog soka
- Marmelada
- 4 kašike šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka ili ruma
Priprema:
U šerpicu sipajte vodu i dodajte smeđi šećer, med, i puter. Kuvajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi.Kada sklonite sa ringle dodajte cimet i začin za medenjake. U činiji pomešajte obe vrste brašna. Dodajte sodu bikarbonu i limunov sok. Promešajte pa dodajte u to prethodnu mešavinu sa medom. Dobro sjedinite i punite do pola silikonske kalupe za mafine. Zatim stavite po kašičicu marmelade, pa prekrijte marmeladu smesom. Pecite na 180 stepeni 20-25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom