Kroasan je francusko pecivo napravljeno od lisnatog testa. Prema predanju, kroasan je nastao u Austriji za vreme osmanske opsade Beča 1683. godine. Kako su pekari ujutru u gradu prvi ustajali, primetili su da Osmanlije organizuju napad i alarmirali su grad. Tako su uveliko doprineli odbrani i spašavanju Beča. U znak sećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumesec. Kroasan spada među klasične sastojke francuskog doručka. Danas sprema u različitim varijacijama, sa sirom, punjen šunkom, čokoladom ili kremom od lešnika.

  • Sastojci:
  • 120 ml mlake vode
  • 12 g svežeg kvasca
  • 400 g brašna
  • 100 g šećera
  • 2 kašike putera, rastopljenog
  • 60 ml mlakog mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 kašika mleka
  • krem od lešnika

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. U činiju sipajte brašno pa od brašna napraviti udubljenje i u njega izmrviti svež kvasac. Sipajte mleko, puter, jaje, šećer i toplu vodu. Mešajte da se kvasac rastvori. Mesite smesu rukama dok se testo ne sjedini. Mešajte dok ne postane glatko i elastično, a zatim podelite na pola. Polovinu testa pomešati sa kakaom i 15 ml mleka. Oba testa formirati u loptu i ostaviti 1 sat. I čokoladno i belo testo razvucite u pravougaonik. Položite jedan list testa na drugi i lagano pritisnite. Testo isecite na trouglove i uvaljajte u kroasane. Stavite svaku rolnu na pleh za pečenje obložen pek papirom i premažite mlekom. Pecite 20-25 minuta, ostavite da se ohladi, a zatim napunite kremom od lešnika.

Kroasani sa kremom od lešnika instagram/cookistwow

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE