Kroasan je francusko pecivo napravljeno od lisnatog testa. Prema predanju, kroasan je nastao u Austriji za vreme osmanske opsade Beča 1683. godine. Kako su pekari ujutru u gradu prvi ustajali, primetili su da Osmanlije organizuju napad i alarmirali su grad. Tako su uveliko doprineli odbrani i spašavanju Beča. U znak sećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumesec. Kroasan spada među klasične sastojke francuskog doručka. Danas sprema u različitim varijacijama, sa sirom, punjen šunkom, čokoladom ili kremom od lešnika.
- Sastojci:
- 120 ml mlake vode
- 12 g svežeg kvasca
- 400 g brašna
- 100 g šećera
- 2 kašike putera, rastopljenog
- 60 ml mlakog mleka
- 1 jaje
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašika mleka
- krem od lešnika
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. U činiju sipajte brašno pa od brašna napraviti udubljenje i u njega izmrviti svež kvasac. Sipajte mleko, puter, jaje, šećer i toplu vodu. Mešajte da se kvasac rastvori. Mesite smesu rukama dok se testo ne sjedini. Mešajte dok ne postane glatko i elastično, a zatim podelite na pola. Polovinu testa pomešati sa kakaom i 15 ml mleka. Oba testa formirati u loptu i ostaviti 1 sat. I čokoladno i belo testo razvucite u pravougaonik. Položite jedan list testa na drugi i lagano pritisnite. Testo isecite na trouglove i uvaljajte u kroasane. Stavite svaku rolnu na pleh za pečenje obložen pek papirom i premažite mlekom. Pecite 20-25 minuta, ostavite da se ohladi, a zatim napunite kremom od lešnika.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Mekani crno-beli rolat
Jednostavna pita sa kupusom
Lagane lazanje sa bundevom i sirom
Salata od šampinjona sa dresingom od maslinovog ulja i belog luka
Rolat sa krem sirom i paradajzom