Sveta Hildegarda i Sibila sa Rajne, bila je nemačka benediktinska igumanija i polimatičarka aktivna kao pisac, kompozitor, filozof, mistik, vizionar i kao medicinski pisac i praktičar tokom visokog srednjeg veka. Hildegarda de Bingen je napisala recept za ove keksiće. Ona je rekla da začini raspršuju gorčinu koja je u srcu, da ga smiruju i otvaraju. Ali, oni takođe otvaraju pet čula, čene krv boljom i čine da se bolje osećate i da budete veseliji. Ovi keksići su dobri za vaše zdravlje, a ovo je poboljšana verzija. Isprobajte recept za srećne keksiće i ulepšajte i drugima dan.  

  • Sastojci:
  • 90 g putera 
  • 70 g smeđeg šećera 
  • 3 g karanfilića
  • 10 g muskatnog oraščića
  • 10 g cimeta
  • 30 g javorovog sirupa
  • 1 jaje
  • 230 g speltinog brašna 
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone

Priprema:
Istopite puter i šećer, pa dodajte karanfilić, cimet i muskatni oraščić. Promešajte, pa sklonite sa šporeta. Dodajte javarov sirup i umućeno jaja, opet promešajte, pa dodajte brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Umestite testo, oblikujte kao rolat i umotajte u providnu foliju. Stavite u zamrzivač na 15 minuta. Isecite parčiće i ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 12 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE