Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od testa, a onda filuje makom koji se kuva sa mlekom. Svaka domaćica bivše Jugoslavije je znala da spremi ovu ukusnu štrudlu, a bila je nezaoblizna i posle nedeljnog ručka. Takođe, na trepzi u to doba je često mogla da se nađe i testenina sa orasima ili makom, kao jedan od neprevaziđenih specijaliteta. Naučite i vi da spremite štrudlu sa makom, omiljeni desert svih Jugoslovena. 

  • Sastojci
  • Za testo:
  • 550 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 30 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 2,5 kašike šećera
  • 50 g putera 
  • Za fil:
  • 500 g maka
  • 200 g šećera
  • 300 ml mleka
  • Za premaz:
  • 1 jaje

Priprema: 
U mleko dodajte kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira, pa dodajte jaje i žumance koje ste prethodno umutili, a zatim i istopljeni puter. Sve sjedinite, pa sipajte prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20 minuta na toplom. Dobijeno testo podelite na 3 dela. U šerpu sipajte mleko i ostavite da provri, pa postepeno dodajte mak i šećer koji ste pomešali. Kuvajte još par minuta, uz neprestano mešanje. Svaki deo testa razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite fil preko. Urolajte, pa poređajte u pleh obložen pek papirom. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok ne porumene.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE