Švarcvald torta nije dobila ime po čuvenim planinama, već po poznatoj višnjevači koja je ponos tog područja. Ovim likerom se natapaju kore koje tako dobijaju karakterističnu aromu. Veruje se da je ovu ukusnu poslasticu naparavio Jozef Keler i to u Bonu oko 1915. godine. Kako se približiva najveća srpska slava, Sveti Nikola, naš predlog je da poslužite posnu varijantu čuvene torte. Ako imate liker od višnje onda slobodno natopite kore, jer će tako dosta ličiti na origanal, a i one će biti mekše, pa još kada ih premažete kremastim filom i poređate kisele višnje, dobićete jednu od najukusnijih torti.
- Sastojci:
- Za koru:
- 360 g šećera
- 600 ml vode
- 1 kašičica soda bikarbone
- 1 kašika mlevenog keksa
- 20 punih kašika brašna
- 2 štangle čokolade
- 4 kašika kakaoa
- 8 kašika ulja
- 6 kašika džema od kajsije
- Za prvi fil:
- 500 ml posne slatke pavlake
- 300 g posne čokolade
- 250 g posnog margarina
- 200 g šećera u prahu
- Još:
- 250 g višanja
- 10 kapi ekstrakta ruma
- 500 ml posne slatke pavlake
Priprema:
U posudi pomešajte šećer, vodu i sodu bikarbonu. Promešajte, pa dodajte keks, rendanu čokoladu, brašno, kakao, ulje i džem. Dobro sjedinite smesu, pa je podelite na 4 dela. Razvucite prvi deo i stavite na pleh dimenzija 25x35 cm obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 15 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo. Tako uradite i sa preostale 3 kore. Otopite pavlaku sa čokoladom i ostavite da se ohladi, a onda umutite i margarin penasto, pa dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite. U margarin dodajte čokoladu i sjedinite mikserom. Višenje procedite i prelijte rumom, pa dodajte u čokoladni fil. Uzmite koru, premažite je čokoladnim filom, a zatim i umućenom slatkom pavlakom. Stavite sledeću koru, premažite slatkom pavlakom, pa poređajte treću koru i opet slatku pavlaku. Kada stavite četvrtu koru, celu tortu premažite belim filom. Možete da ukrasite rendanom čokoladom i višnjama.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem