Torta kraljice Viktorije je omiljena poslastica Kamile Parker, žene nekadašnjeg princa, a sada kralja Čarlsa. Kamila je podelila svoj recept za čuvenu britansku poslasticu koja se pravi od mekanog biskvita i fila po želji. Toliko je jednostavno, a po želji možete da dodajete i voće. Isprobajte i vi ovaj lagani kolač koji je odličan uz čaj.
Sastojci:
Za koru:
110 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
110 g margarina ili putera
110 g šećera u prahu
2 jajeta
2-3 kapi ekstrakta vanile
Za fil:
šećer u prahu
džem (može nutela, vanila krem...)
voće po želji
Priprema:
Pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte omekšali puter, šećer u prahu, jaja i vanilu. Lepo umutite da dobijete glatku smesu. Ako smesa ne sklizne sa varjače, dodajte 1-2 kašičice tople vode i ponovo umutite smesu. Smesu podelite na 2 jednaka dela, pa sipajte u kalup koji ste nauljili i obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta. Ostavite u kalupu da se ohladi kora 30 sekundi, pa izvadite na rešektu. Sipajte i drugu polovinu smese i ponovite postupak. Pek papir sklonite tek kada se kore ohlade. Na jednu koru namažite džem ili neki fil po izboru, pa poređajte sveže voće ako želite i onda stavite drugu koru. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus