Kraljica Elizabeta nije mnogo volela da eksperimentiše sa hranom. Daren Mekgrejdi, bivši kuvar pokojne kraljice, koji ju je služio dugi niz godina, izjavio je da postoji jedno jelo koje ju je jednom prilikom potpuno zbunilo i iznenadilo. To je ujedno bio jedini put da je ona neko jelo vratila. Čak je poslala pisanu poruku kuvaru nakon što joj je prvi put predstavio novi recept. Otkrio je da se jelo zvalo "Farmerove ćerke pod velom". Šezdesetogodišnji kuvar je objasnio da je protokol da nova jela odobri kraljica pre nego što ih uvede u dnevni meni.

Kraljica je ostala zbunjena bizarnim imenom jela, a cela zabuna je nastala, jer uz naziv jela nije dobila recept i sastojke kao što je inače bilo po protokolu. Nije dvaput razmislila pre nego što je meni poslala nazad. Ipak, nije se našla uvređenja, naprotiv poslala je veoma šaljivu poruku. U njoj je pisalo: "Šta ili ko su ćerke farmera pod velom?!" Iako se ova poslatica nije našla na kraljičinom meniju, u nastavku pročitajte recept. 

Sastojci:
100 g prezli
100 g žutog šećera
100 g šećera
1 kašičica cimeta
2-3 jabuke
100 ml vode
300 ml slatke pavlake

Priprema:

Jabuke oljuštite i naseckajte na kockice. Stavite u šepricu i dodajte šećer. Zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje, dok ne dobijete smesu nalik na džem. Ostavite da se u potpunosti ohladi. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag. U činiji pomešajte prezle, šećer i cimet, pa dobro sjedinite. Smesu ravnomerno rasporedite na pleh za pečenje i stavite u rernu na 120 stepeni 8-10 minuta dok ne dobije lepu braonkastu boju. Vodite računa da vam ne zagori. Ukoliko je rerna jača smanjite temperaturu. U staklenoj čaši ili činijici stavite slatku pavlaku, zatim jabuke, pa odozgo prezle. Ređajte nekoliko slojeva istim redosledom dok ne napunite čašu do vrha. Po želji ukrasite sa nekoliko kriški jabuka i svežom nanom.

Jedino jelo koje je kraljica Elizabeta vratila
Printscreen/YT/Cathe Rine 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE