Daren Mekgrejdi, jedan od njenih ličnih kuvara, otkrio je u svojoj knjizi koju je to hranu kraljica Elizabeta volela da jede, i koje su bile njene navike poslednjih 60 godina. Kraljica je imala oko 20 kuvara koji su radili za nju i jelovnik iz kojeg je birala svoj dnevni meni. Mekgrejdi, koji je 15 godina bio lični kuvar kraljice Elizabete, kaže da je imala jednostavnije navike u ishrani nego što biste očekivali. 

Čaj i keks
Kraljica je svoj dan započinjala šoljicom toplog crnog čaja sa mlekom, bez šećera i nekoliko hrskavih keksića obloženih čokoladom. 

Doručak
Nakon kupanja i oblačenja, kraljica je imala službeni doručak koji se sastojao od hladnih žitarica. Ponekad su se na stolu mogli naći i tost i marmelada. Jaja su bila retkost na njenom meniju.

Ručak
Ručak je bio jednostavan i pratio je obrazac sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata. Mekgrejdi je istakao da je škotski losos poslužen sa spanaćem i tikvicama jedan od njenih omiljenih. Takođe je poznato da uživa u jednostavnoj salati sa piletinom na žaru. 

Popodnevni čaj
U pitanju je obavezni ritual, koji se nikako ne preskače! Kao i u slučaju doručka, služi se crni čaj, a uz njega razne druge đakonije. Kraljici su bili omiljeni sendvičići sa krastavcem, i kolačići sa jagodama. Za sendvičiće hleb se prvo premaže krem-sirom, pa se na njega stave kolutići tanko sečenog krastavca i listići nane, dok se korica obavezno odseče. Kolačići se takođe pripremaju od hleba, ali se on onda premaže puterom i domaćim džemom od jagoda.

Večera
Mekgrejdi je rekao da je kraljica imala pravilo „bez skroba“ za večeru kada je sama. Uz salatu i povrće na meniju je više ribe sa roštilja ili poširane ribe. "Tako je veoma disciplinovana. Mogla je da ima sve što je poželela, ali ta disciplina je učinila tako dobrom i tako zdravom."

Desert
Kraljica je najviše volela tamnu čokoladu i nije bila oduševljena mlečnom čokoladom ili belom čokoladom. Ponekad je jela čokoladnu tortu.

Šta kraljica nije volela da jede
Jedna stvar koju nikada niste mogli da nađete na kraljičinom tanjiru je beli luk. Ona takođe preferira dobro pečenu govedinu, tako da ni tatarski biftek nikada nije bio na meniju. Takođe, nikada nije jela brzu hranu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE