Tradicionalno, svakog leta, voćne pogačice služile su se u Bakingemskoj palati. Prema kraljevskim poslastičarima, kraljičine pogačice se obično prave sa suvim grožđem u njima. Skonsi, englesko pecivo koje se uglavnom servira za doručak i uz popodnevni čaj. Može biti slatko - sa čokoladom, kokosom, ili slano - tradicionalno sa sirom! Evo celog recepta u nastavku, podeljenog na zvaničnom Instagram nalogu kraljevske porodice.
Sastojci:
500 g običnog brašna
28 g praška za pecivo
94 g putera
86 g šećera
2 jajeta + žumance
40 ml mlaćenice
100 g suvog grožđa (preliti vrelom vodom i ostaviti da se namače 30 minuta)
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 C. U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, puter i šećer, dok se ne formira mrvičasto testo. U posebnoj posudi umutite jaja i mlaćenicu. Dodajte smesu u testo. Nastavite da mešajte testo, dok ne postane glatko. Dodajte suvo grožđe i mešajte dok se ne rasporedi ravnomerno. Pokrijte testo i ostavite da se odmori oko 30 minuta. Razvaljajte testo na 2,5 cm debljine i čašom vadite pogačice. Odmorite pogačice još 20 minuta. Premažite ih žumancetom. Pecite u rerni 10-12 minuta dok ne porumene. Ohladite pre serviranja. Možete ih služiti sa džemom ili kremom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem