Skonsi, englesko pecivo koje sve redom osvaja svojim mirisom i ukusom. Uglavnom se služi za doručak, mada može biti odličan izbor i za večeru i može biti slatko - sa čokoladom, kokosom, ili slano - tradicionalno sa sirom!
Sastojci:
225 g brašna
prstohvat soli
prstohvat bibera
1 kafena kašika praška za pecivo
100g putera
100g čedar ili nekog drugog tvrdog sira
100 ml mleka
još malo sira za toping
Priprema:
U jednoj posudi dobro promešajte suve sastojke, potom dodajte puter koji ste prethodno isekli na komadiće, i onda sve dobro izradite rukom.
Zatim isto učinite i sa sirom koji ste prethodno narendali. Ipak, budite oprezni da ne preterate sa mešanjem, kako ne biste suviše istopili i ugnječili sir.
Napravite rupu u sredini, pa dodajte mleko - postepeno, nemojte sve odjednom, već procenite da li je potrebna cela količina. Treba da dobijete mekano testo, ali koje se ne lepi za prste.
Pobrašnjavite podlogu i razvijte testo pomoću oklagije tako da bude 2 cm debljine. Potom pomoću čaše vadite pogačice, ili ako želite možete da ih isečete i u obliku trougla. Poređajte ih u pleh na papir za pečenje, pa ih dodatno premažite mlekom, i pospite sa malo rendanog sira svaki.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200°, do 15 minuta, dok pogačice ne budu zlatno rumene.
I vaši skonsi su gotovi i spremni da ih poslužite - uz kafu, čaj, ili pak jogurt po želji.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem