Utorak, 8. septembar 2020. godine ostaće zabeležen kao dan kada je prvi put obeležen Svetski dan knedli. Inicijativu za uvođenje Dana knedli, koja je pokrenuta iz Srbije, podržali su ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta. Cilj Svetskog dana knedli je da očuva ove jestive loptice u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave knedlama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.
Zašto baš 8. septembar
Tri simbolike se nalaze u ovom datumu. Najpre, kraj avgusta je vreme kada šljive sazrevaju, pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli. Zatim, sve je lepše u paru. Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8. I na kraju, kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost. Knedle su se održale u svom izvornom obliku preko 2.000 godina, a to je dobar pokazatelj da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.
Sastojci:
1,5 kg krompira
200 g griza
1 i po šoljica ulja
3 jajeta
100-150 g brašna
200 g prezli
150 g šećera
šljive
Priprema:
Krompir obariti i ispasirati, pa na vruć krompir sipati 200 g griza. Kad se prohladi dodati jednu i po šoljicu ulja i 3 jajeta, ali postepeno jedno po jedno. Zatim dodati brašno između 100 i 150 grama. Praviti loptice, unutra stavljati šljivu, skuvati u ključaloj vodi (knedle su gotove kad isplivaju na površinu.), a zatim valjati u prezle ispržene sa šećerom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus