Utorak, 8. septembar 2020. godine ostaće zabeležen kao dan kada je prvi put obeležen Svetski dan knedli. Inicijativu za uvođenje Dana knedli, koja je pokrenuta iz Srbije, podržali su ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta. Cilj Svetskog dana knedli je da očuva ove jestive loptice u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave knedlama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.

Zašto baš 8. septembar

Tri simbolike se nalaze u ovom datumu. Najpre, kraj avgusta je vreme kada šljive sazrevaju, pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli. Zatim, sve je lepše u paru. Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8. I na kraju, kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost. Knedle su se održale u svom izvornom obliku preko 2.000 godina, a to je dobar pokazatelj da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.

Sastojci:
1,5 kg krompira
200 g griza
1 i po šoljica ulja
3 jajeta
100-150 g brašna
200 g prezli
150 g šećera
šljive

Priprema:

Krompir obariti i ispasirati, pa na vruć krompir sipati 200 g griza. Kad se prohladi dodati jednu i po šoljicu ulja i 3 jajeta, ali postepeno jedno po jedno. Zatim dodati brašno između 100 i 150 grama. Praviti loptice, unutra stavljati šljivu, skuvati u ključaloj vodi (knedle su gotove kad isplivaju na površinu.), a zatim valjati u prezle ispržene sa šećerom. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE