Sastojci:

  • 4 svinjske ili teleće šnicle (oko 180 g po komadu)
  • 150 g kajmaka ili punomasne pavlake
  • 2 jajeta
  • 80 g brašna
  • 120 g prezli
  • So i biber po ukusu
  • Ulje za prženje

Priprema:

Retko koje jelo je ostavilo toliko snažan utisak na Josipa Broza Tita kao čuvena Karađorđeva šnicla. Ovaj srpski specijalitet, punjen kajmakom i savršeno hrskavo ispohovan, godinama je bio nezaobilazan na diplomatskim ručkovima i svečanim gozbama. Danas je i dalje sinonim za bogat, klasičan obrok koji se voli u svakoj kući.

Savet:

Za puniji ukus, kajmak možete prethodno malo zamrznuti da ne iscuri tokom prženja.

Istucite šnicle čekićem za meso dok ne postanu tanke, ali da ostanu čitave. Posolite i pobiberite sa obe strane. Na sredinu svake šnicle stavite punu kašiku kajmaka, pa uvijte u čvrstu rolnu. Po potrebi pričvrstite čačkalicama.

Uvaljajte šnicle redom: prvo u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Prstima ih blago pritisnite da poh dobro prijanja.

U dubokom tiganju zagrejte ulje, pa pržite šnicle na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Gotove šnicle odložite na ubrus da upije višak masnoće. Uklonite čačkalice pre serviranja.

Hrskava korica, bogat fil i neodoljiva aroma čine ovu šniclu neprolaznim klasikom – nije ni čudo što je bila jedna od Titovih slabosti.

 Bonus video

03:50
TITOV KUVAR OTKRIO NOVE DETALJE O BROZU: Misli ti zlo, a s tobom lepo! Spremio kajganu koja mu se nije dopala i EVO KAKO JE PROŠAO Izvor: kurir televizija

Ask ChatGPT