Sastojci:
- 1 srednja glavica svežeg kupusa
- 900 g junećeg buta
- 3 manja crna luka
- 1 srednja sveža paprika
- 2 srednja krompira
- 3 zrela paradajza
- 1 mala veza svežeg zelenog peršuna i celera za supu
- 2 lovorova lista
- 100 ml belog vina
- So i biber po ukusu
- 2 kašike ulja
Priprema:
Josip Broz Tito bio je poznat ne samo kao državnik, već i kao istinski ljubitelj dobre hrane. U njegovim rezidencijama služila su se jela iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali su posebno mesto zauzimali tradicionalni domaći recepti. Jedan od omiljenih bio je i slatki kupus sa mesom i krompirom – jednostavan, a neodoljivo ukusan obrok koji se i danas rado sprema.
Isecite meso na veće komade i poređajte ga na dno dublje šerpe podmazane uljem. Preko mesa ređajte redom: krupno seckan kupus, sitno seckani luk, papriku na trake, oljušten i sečen krompir, paradajz i zeleniš. Dodajte lovorov list, posolite, pobiberite, pa prelijte s malo belog vina i dodajte vodu da ogrezne. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri oko 2 sata, dok meso ne omekša, a ukusi se lepo ne sjedine. Po potrebi dodajte još vode tokom kuvanja. Na kraju pospite seckanim peršunom.
Slatki kupus sa mesom bio je omiljen i na skromnim i na svečanim trpezama – jednostavno jelo koje donosi miris detinjstva i duh vremena kada se znalo uživati u pravim domaćim ukusima. Pripremite ga i osetite kako i danas može povezati generacije za istim stolom.
Bonus video
