Kažu da je Tito, iako je na svojim putovanjima širom sveta probao najfinije specijalitete i sedeo za stolovima uz kraljeve i predsednike, uvek imao posebnu slabost za jednostavna jela svog kraja. Zagorska kuhinja ga je vraćala u detinjstvo, u mirise i ukuse domaćih jela koja su pripremale žene u selima. Štrukle su mu bila uteha i zadovoljstvo, a neretko se nalazila i na svečanim gozbama u Belom dvoru. Iako je voleo govedinu i druga mesa, upravo su mu skromni štrukle ostale najdraže jelo.

Osnovne informacije

Kuhinja: hrvatska

Tip jela: toplo predjelo ili glavno jelo

Porcije/Količina: 4 osobe

Ukupno vreme pripreme: 1 h

Težina pripreme: srednje 

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g mekog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2 kašike ulja
  • oko 100 ml mlake vode

Za fil:

  • 500 g svežeg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • 100 ml kisele pavlake
  • so po ukusu

Za preliv (ako se peku):

  • 200 ml kisele pavlake
  • 1 jaje
Savet:

Pravi ukus štrukli dolazi tek kad se testo dobro odmori i lepo razvuče – zato nemojte preskočiti odmaranje testa, a fil neka bude bogat i sočan.

Priprema:

Umesite testo

U brašno dodajte so, jaje i ulje. Postepeno dodajte vodu i mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmara 30 minuta.

Pripremite fil

Umutite sir sa jajima i pavlakom. Posolite po ukusu.

Razvucite i oblikujte štrukle

Razvucite testo tanko na stolu posutom brašnom. Premažite fil ravnomerno po testu. Uvijte testo kao štrudlu i secite na parčiće dužine 7–8 cm.

Dva načina pripreme

Kuvani štrukli: spustite u kipuću posoljenu vodu i kuvajte dok ne isplivaju (oko 5 min). Poslužite odmah preliveno sa malo putera ili pavlake.

Pečeni štrukli: poređajte u podmazan pleh, prelijte mešavinom pavlake i jajeta, pa pecite na 200°C oko 30 minuta dok ne porumene.

Bonus video

00:52
Brze pitice sa sirom Izvor: Instagram/cooking_with_larisa