Kažu da je Tito, iako je na svojim putovanjima širom sveta probao najfinije specijalitete i sedeo za stolovima uz kraljeve i predsednike, uvek imao posebnu slabost za jednostavna jela svog kraja. Zagorska kuhinja ga je vraćala u detinjstvo, u mirise i ukuse domaćih jela koja su pripremale žene u selima. Štrukle su mu bila uteha i zadovoljstvo, a neretko se nalazila i na svečanim gozbama u Belom dvoru. Iako je voleo govedinu i druga mesa, upravo su mu skromni štrukle ostale najdraže jelo.
Osnovne informacije
Kuhinja: hrvatska
Tip jela: toplo predjelo ili glavno jelo
Porcije/Količina: 4 osobe
Ukupno vreme pripreme: 1 h
Težina pripreme: srednje
Sastojci:
Za testo:
- 300 g mekog brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 2 kašike ulja
- oko 100 ml mlake vode
Za fil:
- 500 g svežeg kravljeg sira
- 2 jaja
- 100 ml kisele pavlake
- so po ukusu
Za preliv (ako se peku):
- 200 ml kisele pavlake
- 1 jaje
Priprema:
Umesite testo
U brašno dodajte so, jaje i ulje. Postepeno dodajte vodu i mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmara 30 minuta.
Pripremite fil
Umutite sir sa jajima i pavlakom. Posolite po ukusu.
Razvucite i oblikujte štrukle
Razvucite testo tanko na stolu posutom brašnom. Premažite fil ravnomerno po testu. Uvijte testo kao štrudlu i secite na parčiće dužine 7–8 cm.
Dva načina pripreme
Kuvani štrukli: spustite u kipuću posoljenu vodu i kuvajte dok ne isplivaju (oko 5 min). Poslužite odmah preliveno sa malo putera ili pavlake.
Pečeni štrukli: poređajte u podmazan pleh, prelijte mešavinom pavlake i jajeta, pa pecite na 200°C oko 30 minuta dok ne porumene.
Bonus video
