Sastojci:

Za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika mlevene kafe (ili instant kafa)
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 125 g margarina ili putera
  • 100 g mlevenih oraha

Priprema:

Ovaj kolač se decenijama pripremao samo za posebne goste – toliko je bio cenjen. Spoj bogatog fila, mirisa kafe i oraha čini ga jednim od onih kolača koji se pamte po ukusu i mekoći. Kremast, raskošan i savršen za posebne prilike- nije ni čudo što ga je Tito obožavao.

Savet:

Ako volite jači ukus kafe, možete dodati nekoliko kapi ekstrakta kafe i u fil. Takođe, kolač možete zamrznuti i poslužiti kao polusmrznutu poslasticu – tada je tekstura još kremastija i osvežavajuća.

Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok se ne dobije sjajna pavlasta masa. Dodajte mlevene orahe, brašno i kafu. Lagano umešajte varjačom ili špatulom. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 15–20 minuta dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi.

Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte mleko i stavite na laganu vatru. Kuvajte na pari ili vrlo laganoj vatri uz stalno mešanje dok ne počne da se zgušnjava. Dodajte izlomljenu čokoladu, mešajte dok se ne istopi. Sklonite s vatre, dodajte margarin i orahe, pa ostavite da se potpuno ohladi.

Kore možete ostaviti cele ili preseći na dva dela po dužini. Premažite ih filom. Po želji, pospite dodatno orasima ili ukrasite šlagom. Ostavite kolač da odstoji u frižideru najmanje 3–4 sata (idealno preko noći).

Bonus video

00:51
Brauni sa koricom od oraha Izvor: Instagram/slatkadomacica