Kraljica Elizabeta je bila u zvaničnoj poseti Jugoslaviji 1972. godine, a boravila je u Beogradu, Zagrebu i Podgorici (nekadašnjem Titotgradu). Za posetu se znalo 6 meseci ranije i već tada su počele pripreme, a za jelovnik je bio zadužen Titov lični kuvar, a to je bio Mića Stojanović. Gostujući u jednoj emisiji na TVPrva, Milan Stojanović, sin poznatog Titovog kuvara, je otkrio šta je to njegov otac spremao za kraljicu Elizabetu, princa Filipa i njihovu pratnju. Jelovnik je bio prihvaćen odmah, sa malim izmena kako bi se prilagodili kraljičinoj ishrani. 

Prvi zvanični ručak bio je na Belom dvoru, a posluženi su koktel od škampa, puding od spanaća, ćurka sa mlincima i za desert kruška u šampanj sosu. Kraljica Elizabeta nije bila velikodušna kada su u pitanju pohvale jela, ali se videlo da uživa. Ono što je zanimljivo kod tih zvaničnih poseta jeste da jelo nije smelo da se ponavlja, kao i da je trebao da postoji veći razmak između jela. 

Sutradan je Tito planirao da kraljici pokloni Lipicanera (rasa konja) i morali su vozom da otputuju u Đakovo. Između doručka i ručka, predsednikov kuvar je lično poslužio kraljicu i njenu pratnju kolačima. Na meniju su bili padobranci, figaro i medenjaci. Zahvalila se i zatražila recepte, koji su kasnije po protokolu i poslati u London. Od nje je kuvar dobio kovertu u kojoj je bila njena slika sa princom Filipom. 

Osam godina nakon njene zvanične posete tadašnjoj Jugoslaviji, Mića Stojanović - Titov kuvar, otišao je u London na takmičenje u kuvanju, gde ga je dočekao naslov u novinama "Već je kuvao za kraljicu". Na takmičenju je osvojio četvrto mesto. 

U nastavku pročitajte starinski recept za ćurku sa mlincima koja se i danas pravi, ali današnje jelo sadrži mnoge sastojke koji se pre nisu koristili. Nekada se spremala jednostavno, a ukus se pamtio. Od par namirnica napravite jelo koje se kraljici dopalo onako kako se spremalo u Jugoslaviji. Voda koju sipate služi da meso bude mekano. 

RECEPT ZA ĆURKU SA MLINCIMA

Sastojci: 
ćurka od 3-4 kg 
so
ulje
voda
mlinci

Priprema:
Ćurku dobro posolite i nauljite, pa je stavite u pekač i sipajte pola litre vode. Sipajte i još 2-3 kašike ulja unutra. Poklopite i pecite na 200°C nekih sat i po vremena. Zatim sklonite poklopac i pecite još 30-40 minuta, ali tada okrećite ćurku i prelivajte je masnoćom. Na kraju je okrenite tako da joj noge budu gore i zapecite i taj donji deo, ali obavezno nekoliko puta prelivajte da se meso ne bi osušilo. Mlince kratko obarite u ključaloj vodi, pa ih prelijte masnoćom od mesa, a možete i da ih stavite 10-ak minuta pred kraj pečenja ćurke da se i oni zapeku i postanu malo hrskavi. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE