Sastojci:
- 1 veliki praziluk
- 3 čena belog luka
- 400 g brokolija
- 40 g neslanog putera
- pola veze sveže majčine dušice
- 2 kašičice brašna
- 1 litar mleka sa smanjenim udelom masti
- 450 g makarona
- 30 g parmezana
- 150 g čedar sira
- 100 g baby spanaća
- 50 g listića badema
Priprema:
Ovaj recept za makarone sa sirom i zelenim povrćem po Džejmijevom receptu predstavlja savršen balans zdravih i ukusnih sastojaka. Umesto klasične kombinacije, ovde brokoli, praziluk i spanać unose svežinu i boju u jelo, dok bogati sir daje kremastu notu jelu. Savršen za one dane kada želite da se opustite i uživate u zdravom, ali ukusanom obroku.
Zagrejte rernu na 180ºC. Praziluk i beli luk sitno iseckajte. Stabljike brokolija iseckajte, a cvetove ostavite za kasnije. U tiganj stavite iseckano povrće sa puterom i stavite na srednju temperaturu. Dodajte listove majčine dušice i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša. Dodajte brašno i postepeno sipajte mleko, mešajući da se sve dobro sjedini. Kuvajte još 10 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne.
U međuvremenu, skuvajte makarone, zatim ih procedite.
Narendajte parmezan i veći deo čedara u sos, dobro promešajte. Zatim stavite sos u blender, dodajte spanać i sve blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Možda ćete morati da blendirate u serijama. Začinite po ukusu solju i biberom. Zatim dodajte kuvane makarone i brokoli cvetove, po potrebi razredite sa malo mleka.
Prebacite sve u posudu za pečenje, narendajte preostali čedar i pospite bademima. Pecite u rerni 30 minuta, dok ne porumeni odozgo.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda