Sastojci:

  • 1 veliki praziluk
  • 3 čena belog luka
  • 400 g brokolija 
  • 40 g neslanog putera
  • pola veze sveže majčine dušice
  • 2 kašičice brašna
  • 1 litar mleka sa smanjenim udelom masti
  • 450 g makarona
  • 30 g parmezana
  • 150 g čedar sira
  • 100 g baby spanaća
  • 50 g listića badema

Priprema:

Ovaj recept za makarone sa sirom i zelenim povrćem po Džejmijevom receptu predstavlja savršen balans zdravih i ukusnih sastojaka. Umesto klasične kombinacije, ovde brokoli, praziluk i spanać unose svežinu i boju u jelo, dok bogati sir daje kremastu notu jelu. Savršen za one dane kada želite da se opustite i uživate u zdravom, ali ukusanom obroku.

Saveti:

Koristite sveže povrće: Za još bolji ukus, obavezno koristite sveže brokoli, praziluk i spanać. 
Ne zaboravite začine: Malo morske soli i sveže mlevenog crnog bibera na kraju može zaista podići ukuse. Dodajte i malo muškatnog oraščića za bogatiji dojam.
Za kremastiji sos: Ako volite gušći sos, možete dodati još malo brašna ili malo više mleka, u zavisnosti od željene gustine.

Zagrejte rernu na 180ºC. Praziluk i beli luk sitno iseckajte. Stabljike brokolija iseckajte, a cvetove ostavite za kasnije. U tiganj stavite iseckano povrće sa puterom i stavite na srednju temperaturu. Dodajte listove majčine dušice i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša. Dodajte brašno i postepeno sipajte mleko, mešajući da se sve dobro sjedini. Kuvajte još 10 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne.

U međuvremenu, skuvajte makarone, zatim ih procedite.

Narendajte parmezan i veći deo čedara u sos, dobro promešajte. Zatim stavite sos u blender, dodajte spanać i sve blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Možda ćete morati da blendirate u serijama. Začinite po ukusu solju i biberom. Zatim dodajte kuvane makarone i brokoli cvetove, po potrebi razredite sa malo mleka.

Prebacite sve u posudu za pečenje, narendajte preostali čedar i pospite bademima. Pecite u rerni 30 minuta, dok ne porumeni odozgo.

Bonus video

Makarone sa sirom i trik sastojkom Izvor:  Makarone sa sirom i trik sastojkom