Sastojci:

Za pljeskavice:

  • 1½ crvenog luka
  • 200 g mešanih pečuraka
  • 100 g raženog hleba
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 400 g crnog pasulja iz konzerve (oceđenog i ispranog)
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Ako tražite ukusnu, hranljivu i posnu alternativu mesnim pljeskavicama, ove pljeskavice od crnog pasulja su savršen izbor. Sočne su, bogate proteinima i vlaknima, a zahvaljujući pečurkama i začinima, imaju bogat ukus.

Pečene u rerni, ove pljeskavice su hrskave spolja, a mekane iznutra. Možete ih poslužiti u zemičkama, uz salatu ili uz pečeni krompir, pa su odličan izbor za ručak ili večeru.

Saveti:

Za dodatnu aromu, pre pečenja premažite pljeskavice dimljenom paprikom.
Ako nemate raženi hleb, koristite bilo koji integralni hleb ili ovsene pahuljice.
Umesto u rerni, pljeskavice možete ispeći na tiganju sa malo ulja.

Zagrejte rernu na 200°C. Oljuštite 1 glavicu luka i stavite je u seckalicu zajedno sa pečurkama, raženim hlebom i mlevenim korijanderom. Blendajte dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte oceđen crni pasulj i kratko pulsirajte da ostane blago zrnasta tekstura. Posolite, pobiberite i oblikujte 4 pljeskavice debljine oko 2,5 cm.

Pljeskavice premažite uljem i pospite malo mlevenog korijandera. Stavite ih na nauljeni pleh i pecite 25 minuta, dok ne postanu hrskave i blago zapečene. Pred kraj pečenja, dodajte rendani sir preko pljeskavica (ako koristite) i ostavite još par minuta da se otopi.

Ove pljeskavice su savršena veganska i posna alternativa klasičnom burgeru – bogate proteinima, punog ukusa i vrlo zasitne!

Bonus video

Pljeskavice od krompira i šunke Izvor: Pljeskavice od krompira i šunke