Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 2 jajeta
  • 100 g kačkavalja
  • 4 kašike ovsenih pahuljica
  • 2 kašike brašna
  • 1 čen belog luka
  • biber, so, slatka paprika, Italijansko bilje začin
  • Maslinovo ulje

Sos:

  • 1 krastavac
  • 1 kašika pavlake
  • 1 kašika majoneza
  • So po ukusu
  • Mleveni crni biber

Priprema:

Pljeskavice od tikvica sa povrćem savršen su izbor za lagani obrok, bilo kao predjelo, prilog ili glavno jelo. Ova kombinacija povrća nudi zdrav i ukusan zalogaj koji se brzo priprema i lako prilagođava različitim ukusima. Tikvice su poznate po svojoj blagoj aromi i sočnoj teksturi, dok dodatak krompira, sira i začina čini ove zalogaje još ukusnijim. Idealan su izbor za sve koji žele uravnotežen obrok, bogat vlaknima i hranljivim sastojcima.

Povrće možete prilagoditi sezoni – dodajte papriku ili kukuruz.

Za zdraviju verziju, tikvice pecite u rerni na 200 °C oko 20 minuta.

Sos možete obogatiti dodatkom mirođije ili limunovog soka za svežiji ukus.

Ovaj recept je odličan način da iskoristite sezonsko povrće i uživate u zdravom obroku bez mnogo muke. Uz osvežavajući sos od krastavca, ove pljeskavice dobijaju dodatnu notu svežine koja upotpunjuje celokupan ukus.

Tikvicu narendati, posoliti i ostaviti da pusti vodu, zatim ocediti. Krompir i šargarepu narendati. U činiji sjediniti tikvicu, krompir, šargarepu, jaja, beli luk, sir, ovsene i brašno. Dodati so, biber, italijansko bilje i papriku. Dobro promešati da se dobije homogena smesa.

U tiganju zagrejati malo maslinovog ulja. Kašikom vaditi smesu i oblikovati pljeskavice. Pržiti na srednjoj vatri dok ne porumene sa obe strane.

Priprema sosa:

Krastavac narendati i ocediti. Pomešati sa pavlakom, majonezom, solju i biberom.

Tikvice sa povrćem servirati tople uz osvežavajući sos od krastavca. Ovi zalogaji su savršen spoj hrskavog i sočnog, idealni za lagani obrok ili užinu.

Bonus video

Recept za faširane šnicle od tikvica Izvor: Recept za faširane šnicle od tikvica