Sastojci:

Za ćufte:

  • 500 g mlevenog mesa 
  • 1 srednja tikvica, narendana i isceđena od viška vode
  • 1 manji crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 50 g rendanog parmezana
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašičica origana
  • So i biber po ukusu
  • Malo maslinovog ulja za prženje (ili pečenje)

Za sos:

  • 200 ml grčkog jogurta
  • Sok i korica jednog limuna 
  • 1 čen belog luka, sitno narendan ili iseckan
  • 1 kašičica meda
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za ukrašavanje

Priprema ćufti:

U većoj činiji pomešajte mleveno meso, narendanu tikvicu (dobro isceđenu), crni i beli luk, parmezan, jaje, prezle, origano, so i biber.
Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Po potrebi, dodajte još prezli ako je smesa previše mekana. Oblikujte ćufte i poređajte ih na tanjir. Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju i pržite ćufte na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatnu koricu sa svih strana i budu pečene iznutra.

U činiji pomešajte grčki jogurt, sok i koricu limuna, beli luk, med, so i biber. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ćufte poslužite uz pripremljeni sos. 

Bonus video

TikTok/ fitgreenmind  Recept za ćufte od tikvica