Sastojci:
Za ćufte:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 srednja tikvica, narendana i isceđena od viška vode
- 1 manji crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 50 g rendanog parmezana
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- 1 kašičica origana
- So i biber po ukusu
- Malo maslinovog ulja za prženje (ili pečenje)
Za sos:
- 200 ml grčkog jogurta
- Sok i korica jednog limuna
- 1 čen belog luka, sitno narendan ili iseckan
- 1 kašičica meda
- So i biber po ukusu
- Svež peršun za ukrašavanje
Priprema ćufti:
U većoj činiji pomešajte mleveno meso, narendanu tikvicu (dobro isceđenu), crni i beli luk, parmezan, jaje, prezle, origano, so i biber.
Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Po potrebi, dodajte još prezli ako je smesa previše mekana. Oblikujte ćufte i poređajte ih na tanjir. Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju i pržite ćufte na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatnu koricu sa svih strana i budu pečene iznutra.
U činiji pomešajte grčki jogurt, sok i koricu limuna, beli luk, med, so i biber. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ćufte poslužite uz pripremljeni sos.
Bonus video
Đuveč sa povrćem i mesom
Recept za domaći hleb koji ne mora da se mesi
Brze jogurt kiflice bez kvasca
Rolnice od belog mesa i slanine
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima