Sastojci:

  • 500 g mesa po izboru
  • 1 šolja pirinča
  • 2 glavice crnog luka (sitno iseckan)
  • 3 čena belog luka (sitno iseckan)
  • 2 šargarepe (isečene na kolutove)
  • 2 paprike (crvena i zelena, isečene na trakice)
  • 2 paradajza (ili 200 ml pasiranog paradajza)
  • 100 g graška (svežeg ili zamrznutog)
  • 3 krompira (isečen na kockice)
  • 500 ml bujona (ili vode)
  • 50 ml ulja
  • So, biber, mlevena paprika, lovorov list (po ukusu)
  • Svež peršun za dekoraciju

Kako da skuvate đuveč:

Đuveč je jedno od onih jela koje se sprema od onoga "šta imate u kući". Meso, pirinač i povrće po izboru i vaš ručak je spreman.

Iseckajte meso na kockice. U tiganju zagrejte ulje i propržite meso dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite meso i ostavite sa strane. U istom tiganju na preostalom ulju propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte beli luk, šargarepu, paprike i krompir. Dinstajte 5-7 minuta.Dodajte opran pirinač u tiganj s povrćem i kratko propržite. Vratite meso u tiganj i promešajte. Dodajte iseckan paradajz (ili pasirani paradajz), grašak, lovorov list i začine. Sipajte supu ili vodu da sve prekrije.

Prebacite smesu u dublji pleh ili posudu za pečenje. Pokrijte folijom i pecite u rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Povremeno promešajte i proverite da li je potrebno dodati još tečnosti. Kada pirinač omekša, a tečnost ispari, izvadite đuveč iz rerne. Pospite svežim peršunom pre serviranja.

Bonus video

Instagram/dontgobaconmyheart_ Jelo od pire i pečenog krompira