Sastojci:

  • pola glavice kupusa
  • 1 tikvica 
  • 1 paprika
  • 150 g tvrdog sira 
  • 500 g špecli
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • Malo ulja za prženje

Priprema:

Ako tražite jednostavno, ali ukusno jelo koje kombinuje povrće, sir i mekanu teksturu špecli, onda je ova zapečena pita pravi izbor! Kupus daje blagi, nežni ukus, dok tikvice i paprika dodaju sočnost i boju. Sve zajedno stvara savršeno jelo za porodični ručak ili laganu večeru.

Tikvice možete ostaviti s korom za dodatnu teksturu i boju, ali ih dobro operite pre seckanja.

Za jači ukus dodajte dimljenu papriku ili malo kima, što će obogatiti aromu.

Špecle možete zameniti testeninom (npr. širokim rezancima ili makaronama) ako ih nemate pri ruci.

Ako želite hrskavu koricu, pred kraj pečenja uključite gornji grejač u rerni ili dodajte malo prezli preko sira.

Kupus isecite na sitne trakice i pržite na malo ulja u tiganju dok ne omekša i upije arome. Tikvicu isecite na kockice i dodajte u prženi kupus. Nastavite sa prženjem još malo. Papriku isecite na komade i dodajte u smesu. Sve dobro izmešajte. Sir narendajte na krupno rende i stavite sa strane. Špecle dodajte direktno iz frižidera u tiganj i mešajte još 2-3 minuta na srednjoj vatri. Začinite solju, biberom, paprikom.

Smesu stavite u posudu za pečenje i ravnomerno pospite narendanim sirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta dok ne porumeni.

Bonus video

Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi Izvor: Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi