Špeclesu tradicionalno nemačko jelo koje se često spremalo u Jugoslaviji. One menjaju testeninu i mogu da se služe na najrazličitije načine, a priprema je toliko jednostavna, kao što su i sastojci jeftini. Podseća na pravljenje knedli za supu, a mogu da se služe kao zamena za špagete, kao prilog uz meso sa umakom, uz gulaš, sa sirom... Ali, postoji i slatka varijanta sa ovim testom, pa možete da je služite sa makom, orasima, čokoladom... Jugoslovenske domaćice su znale šta valja i često se ovo jelo nalazilo na trpezama.
- Sastojci:
- 3 jajeta
- 3-5 kašika oštrog brašna
- prstohvat soli
Priprema:
Umutite jaja i postepeno dodajte jaja jer smesa ne sme da bude previše gusta. Testo treba da bude gušće nego za palačinke, a mnogo ređe nego ono koje se pravi za rezanca za supu. Iznad šerpe sa provrelom vodom stavite rende i kašikom sipajte smesu i onda polako povlačite kako bi napravili špecle i da one odmah upadaju u testo. Ako imate okruglo rende, stavite ga preko šerpe i na isti način stavljajte i rendajte testo. Skuvane špecle će isplivati na površinu, zatim ih procedite, a onda prelijte uljem, promešajte i poklopite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite testo.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus