U ona dobra stara, kako obično stariji govore, čini se da se više vremena posvećivalo kuvanju i pripremanju jela. Istina, nekada nije bilo pekare na svakom koraku koje rade po ceo dan, ali posebna pažnja se posvećivala pripremi i mešenju hleba i pogača. Ovaj recept za jednostavnu pogaču imala je svaka domaćica u Jugoslaviji, u onoj dobro poznatoj žutoj svesci sa specijalitetima, koja se prenosila sa kolena na koleno. Pravi se od jednostavnih sastojaka i ne morate da budete posebno vešti da biste je napravili, jer nema kvasca ni čekanja da testo naraste.

Sastojci:

  • 150 g mladog sira
  • 3 jajeta
  • 1 šolja kiselog mleka
  • 1 šolja ulja
  • 300 g brašna
  • 2 kašike masti
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Brašno pomešajte s praškom za pecivo i solju, pa izmrvite sir. Dodajte cela jaja, a zatim i kiselo mleko i ulje. Zamesite da dobijete glatko testo koje treba da bude nešto ređe. Sipajte ga u pleh za pečenje koji ste podmazali sa mašću, pa malo protresite da se lepo rasporedi. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite pogaču oko 30-35 minuta. Kada je pečena izvadite iz rerne, pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo prohladi.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE