Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CELA JUGOSLAVIJA JE OVO JELA SVAKOG JUTRA: Doručak od 3 sastojka čiji ukus vraća najlepše uspomene na detinjstvo

Autor Sanja Belinić

Možda nisu svi probali, ali za ovaj jugoslovneski doručak definitivno su svi čuli.

 Najpoznatiji jugloslovenski doručak hleb i mast Izvor: Shutterstock

Bogatu trpezu ne čine jela od skupocenih namirnica, već hrana pripremljena po tradicionalnoj recepturi koja se u našem domu prenosi s kolena na koleno. Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu. U seoskim domaćinstvima na stolu su se najčešće nalazili domaće mleko, kajmak, hleb... Gajili su stoku, sadili baštu, a zatim od plodova svog rada stvarali trpeze za kojima su se okupljali i čuvali toplinu ognjišta. 

Možda će vas zanimati

Doručak je bio najvažniji obrok u danu, a najpoznatiji je bio onaj koje mnogi i danas vole jer ih vraća u detinjstvo. Sprske domaćice su ranom zorom mesile domaći hleb koji se premazivao mašću i posipao alevom paprikom. Koliko god da današnjim mladim generacijama ova kombinacija čudno zvuči, oni koji su odrasli na ovakvom "jugoslovenskom sendviču", i dalje smatraju da je ovaj ukus neprocenjiv.

U nekim krajevima postojala je i slatka varijanta ovakovog sendviča, a to je značilo da hleba premažu mašću i onda da se pospe šećerom. Istina je da je ovo bila jednostavna hrana koja brzo zasiti, ali uspomene je čine posebnom i za mnoge boljom od najluskuznijih kulinarskih remek-dela.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE




Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 4

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Karamba

Hromi zagorac u narodu poznat kao mali jožek je obezbedio sirotinji a postar donosio svako jutro jedan crni luk kasiku masti I kesicu aleve paprike svim članovima komunist partije I omladincima u savezu. Zivelo se nekako.

Jugoslovenka

Nikada nisam ovo jela iako sam odrastala 50-tih i 60-tih u provinciji. Mi smo ziveli skromno ali doruckovali smo przenice, mekike, jaja, a na hleb mazali puter, kajmak, dzem i med. Znala sam za "mast i leba" ali to se jelo na selu.

Ena

Nikad nisam cula za taj dorucak ,niti iko od mojih prijatelja,mada smo rodjeni sesdesetih godina,i zivjeli dole do 1994. Je li to nesto sto se jelo na selu ili poslije 1994 ?

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti