U domaćinskim kućama u Crnoj Gori trpeza je nezamisliva bez priganica, ukusnog vazdušastog testa koje se odlično kombinuje sa kajmakom, sirom i pršutom. Takođe, izvanredne su i u slatkoj varijanti - posute šećerom u prahu, sa džemom, medom ili kremom. 

Iako se priganice služe i u restoranima duž Crnogorskog primorja, konobari gotovo nikada neće otkriti način na koji kuvari pripremaju ovo testo po originalnoj crnogorskoj recepturi. Mnoge domaćice će reći da su priganice isto što i nama dobro znani uštipci, ali razlika u pravljenju testa ipak postoji.  

Donosimo vam originalni recept za crnogorske priganice, koje su spolja hrskave, a iznutra vazdušaste i uz to bez viška masnoće zahvaljujući jednom sastojku koji sprečava da testo upije ulje tokom prženja.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 300 ml vode
  • paketić svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika lozovače

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, pa izmrvite kvasac i dodajte šećer. Posle pet minuta dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so. Testo bi trebalo da bude ređe teksture – gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice. Prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata. Pre prženja obavezno još nekoliko puta energično prođite varjačom po testu. U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom. Pre nego što ćete odvaditi testo za svaki priganicu kašiku spustite u hladnu vodu. Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje. Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.

Izvor: Stvar ukusa