Krafini su mešavina kroasana i mafina. Kolač je nastao u Australiji 2013 godine u Melburnu. Testo za kroasane se peče u kalupima za mafine, i tako dobijamo divni listnati hrskavi kolač. Može da se puni raznim filovima, a mi u vam donosimo recept za osnovnu verziju ove poslastice.
Sastojci:
- 150 ml mlake vode
- 10 g suvog kvasca
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 300 g brašna
Za premazivanje testa:
- 150 g rastopljenog putera
Priprema:
U mlaku vodu dodajte suvi kvasac i šećer, pa ostavite da kvasac nadođe. Dodati brašni i rastopljen puter, pa zamesite glatko testo. Ostavite da naraste, pa ga podelite na šest delova. Oblikujte loptice, prekrijte ih providnom folijom i ostavite da "odmore" još 15 minuta. Svaku lopticu pospite brašnom, pa je oklagijom razvaljajte u pravougaonik veličine 25 x 50 cm. Testo će biti tanko i providno, zato svaki komad testa obilno premažite omekšalim puterom, pa uvijte u rolat. Rolat presecite napola i svaku polovinu urolajte u obliku puža, pa stavite u kalup za mafine.Ostavite ih 45 minuta da narastu, pa ih pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečene krafine pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus