Ratatuj je francusko jelo fantastičnog imena, poznato širom sveta. Jelo potiče iz Provanse i u suštini je to dinstano povrće, a osnovu čine tikvice, plavi patlidžan, paprika, paradajz, sve to pripremljeno na određeni način. Ratatuj ćete voleti radi savršene kombinacije povrća kao i zbog živih boja, lepo ga je videti, a još lepše jesti. Idealan je i za dane posta, a ukoliko ne postite možete ga dodati kao prilog uz meso.

Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • 2 tikvice
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 50 ml maslinovog ulja
  • so, biber
  • ruzmarin
  • lovorov list
  • origano
  • žalfija

Za sos:

  • 1 crni veći luk
  • 500 ml paradjz sosa
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • biber u zrnu
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Crni luk sitno naseckajte, pa ga dodajte u paradajz, zajedno sa nekoliko zrna bibera i maslinovim uljem. U posudu za pečenje na dno prvo sipajte sos, a potom se preko njega ređa povrće. Ukoliko je povrće mlado ne morate da mu skidate koru samo ga dobro operite i skinite vrhove. Povrće isecite na kolutove približno iste debljine, pa ga ređajte naizmenično u krug. Posolite i pobiberite po ukusu, pa pospite i ostale začine ravnomerno po povrću, a na kraju sve zalijte maslinovim uljem. Pokrijte alu folijom, pa pecite u rerni na 180 C oko 30 minuta, potom skinite foliju i pecite još 15-ak minuta.

Izvor: Stvar ukusa