Ratatuj je francusko jelo fantastičnog imena, poznato širom sveta. Jelo potiče iz Provanse i u suštini je to dinstano povrće, a osnovu čine tikvice, plavi patlidžan, paprika, paradajz, sve to pripremljeno na određeni način. Ratatuj ćete voleti radi savršene kombinacije povrća kao i zbog živih boja, lepo ga je videti, a još lepše jesti. Idealan je i za dane posta, a ukoliko ne postite možete ga dodati kao prilog uz meso.
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 2 tikvice
- 2 paprike
- 2 paradajza
- 50 ml maslinovog ulja
- so, biber
- ruzmarin
- lovorov list
- origano
- žalfija
Za sos:
- 1 crni veći luk
- 500 ml paradjz sosa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- biber u zrnu
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Crni luk sitno naseckajte, pa ga dodajte u paradajz, zajedno sa nekoliko zrna bibera i maslinovim uljem. U posudu za pečenje na dno prvo sipajte sos, a potom se preko njega ređa povrće. Ukoliko je povrće mlado ne morate da mu skidate koru samo ga dobro operite i skinite vrhove. Povrće isecite na kolutove približno iste debljine, pa ga ređajte naizmenično u krug. Posolite i pobiberite po ukusu, pa pospite i ostale začine ravnomerno po povrću, a na kraju sve zalijte maslinovim uljem. Pokrijte alu folijom, pa pecite u rerni na 180 C oko 30 minuta, potom skinite foliju i pecite još 15-ak minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Lagani krompir paprikaš
Slavski rolat sa jajima i vlašcem
Slavske kokos kuglice sa konjakom i kafom
Pire krompir sa keljom na irski način
Zimnica od zelenog paradajza