Pilav je starinsko jelo poreklom sa Bliskog istoka, a naše domaćice su uz male izmene recepta napravile pravi specijalitet. Od same pomisli na sočni pirinač sa mesom većini ljudi polazi voda na usta, jer skoro ništa ne može da papira ovoj kombinaciji ukusa.
Ali, s obzirom na to da je u toku post, za vas smo pripremili recept za posnu verziju ovog jela. Bukovača će biti odlična zamena za piletinu.
Sastojci:
- 400 g bukovače
- 100 g spanaća
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 feferona
- 2 šargarepe
- so, biber
- svež peršun
Priprema:
Na zagrejanom ulju prodinstajte crni i beli luk da se zastakli. Šargarepu iseckajte na trakice, bukovače na listice, pa dodajte u tiganj, zajedno sa očišćenim spanaćem i sitno naseckanom feferonom. Dinstajte oko deset minuta da povrće omekne, pa dodajte koji ste prethodno oprali u dve vode. Nalijte vodom da ogrezne i kuvajte dok pirinač ne omekne. Prebacite u malo nauljen pleh ili vatrostalnu činiju, stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko pola sata. Pilav izvadite iz rerne i dekorišite svežim peršunom, pa ga služite uz omiljenu sezonsku salatu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus