U toku posta domaćice su često u dilemi šta da spreme za ručak, a da bude ukusno i zasitno. Punjenje paprike, bilo sveže ili suve, su odličan izbor za vreme posta, jer su podjednako ukusne i sa mesom i bez njega. 

Sastojci:

  • 10 suvih paprika
  • 2 glavice crnog luka
  • 60 g pirinča
  • 2 srednja krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 1 veza peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 100 ml soka od paradajza
  • so, biber

Za zapršku:

  • 100 ml ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika aleve paprike

Priprema:

Paprike potopite u vruću vodu i ostavite da odstoje 10 minuta. Šargarepu i krompir izrendajte krupno, a crni i beli luk sitno naseckajte. Pirinač dobro operite u nekoliko voda. U dubljem tiganju zagrejate ulje, pa stavite crni luk da se dinsta. Kada luk omekša, dodajte šargarepu, pirinač i krompir i dinstajte sve zajedno.Posle nekoliko minuta začinite po ukusu i dodajte beli luk. Mešajte dok se sve ne sjedini, pa sklonite sa ringle. Smesom od pirinča i povrća napunite paprike. Posudu u kojoj ćete peći nauljite, pa vodoravno poređajte paprike i prelijte ih sokom od paradajza, pa dolijte vodu da paprike ogreznu. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 40 minuta. Za to vreme spremite zapršku. U tiganju zagrejte ulje, pa dodajte brašno i začinsku papriku. Kada se sve sjedini, sklonite tiganj sa ringle. Posle 30 minuta, paprike izvadite iz rerne, pa ih prelijte zaprškom i vratite u rernu još 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa