Ćufte u paradajz sosu mnogima su omiljeno jelo, a iako se prave od mlevenog mesa ponekad je dobro napraviti male promene. Riblje ćufte su idealna zamena za one od junećeg ili svinjskog mesa, posebno u danima posta. Možete ih služiti uz sezonsku salatu ili pripremite posni pire krompir i imate kompletan ručak. Da vam se ne bi raspadale tokom pečenja u njih dodajte griz koji će lepo povezati sastojke.
Sastojci:
- 1 kg bele ribe
- 1 glavica crnog luka
- 1 crvena paprika
- 2 čena belog luka
- 100 g prezli
- 40 g griza
- 2 kriške starog hleba
- 200 ml paradajz soka
- so, biber
Priprema:
U lonac sipajte vodu, dodajte kašiku soli, pa stavite ribu da se kuva 15 minuta. Nakon toga ribu izvadite iz vode, i sameljite ukoliko ste koristili filete, a ukoliko ste koristili celu ribu prvo je očistite od kostiju i kože. Papriku, crni i beli luk iseckajte na kockice. U zagrejan tiganj sipajte ulje, dodajte crni luk, papriku i malo vode, pa sve dinstajte 10 minuta, a onda dodajte ribu i promešajte sve zajedno. Zatim, u tiganj dodajte beli luk, so, biber i začine po ukusu. Hleb iseckajte što sitnije možete, pa dodajte u tiganj. Sipajte oko 50 ml vode, pa dodajte prezle i griz. Sve zajedno promešajte i pržite još pet minuta. Smesu ostavite da se ohladi, a onda od nje pravite ćufte. U zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa spuštajte ćufte i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Temperaturu smanjite na minimum, pa ćufte zalijte paradajz sokom i kuvajte pet minuta.
Izvor: Stva ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus