Ćufte u paradajz sosu mnogima su omiljeno jelo, a iako se prave od mlevenog mesa ponekad je dobro napraviti male promene. Riblje ćufte su idealna zamena za one od junećeg ili svinjskog mesa, posebno u danima posta. Možete ih služiti uz sezonsku salatu ili pripremite posni pire krompir i imate kompletan ručak. Da vam se ne bi raspadale tokom pečenja u njih dodajte griz koji će lepo povezati sastojke. 

Sastojci:

  • 1 kg bele ribe
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 2 čena belog luka
  • 100 g prezli
  • 40 g griza
  • 2 kriške starog hleba
  • 200 ml paradajz soka
  • so, biber

Priprema:

U lonac sipajte vodu, dodajte kašiku soli, pa stavite ribu da se kuva 15 minuta. Nakon toga ribu izvadite iz vode, i sameljite ukoliko ste koristili filete, a ukoliko ste koristili celu ribu prvo je očistite od kostiju i kože. Papriku, crni i beli luk iseckajte na kockice. U zagrejan tiganj sipajte ulje, dodajte crni luk, papriku i malo vode, pa sve dinstajte 10 minuta, a onda dodajte ribu i promešajte sve zajedno. Zatim, u tiganj dodajte beli luk, so, biber i začine po ukusu. Hleb iseckajte što sitnije možete, pa dodajte u tiganj. Sipajte oko 50 ml vode, pa  dodajte prezle i griz. Sve zajedno promešajte i pržite još pet minuta. Smesu ostavite da se ohladi, a onda od nje pravite ćufte. U zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa spuštajte ćufte i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Temperaturu smanjite na minimum, pa ćufte zalijte paradajz sokom i kuvajte pet minuta.

Izvor: Stva ukusa