Originalni recept za ćufte je od junećeg i svinjskog mesa, ali vi možete da pravite i od pilećeg ako želite zdraviju varijantu. Možete da ih pržite, pečete u rerni, ali najbolje su kada se dinstaju u paradajz sosu i posluže sa pire krompirom. Postoje i riblje ćufte koje se prave od ribe ili morskih plodova, kao i one od povrća. 

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa 
  • 1 crni luk 
  • 2 jajeta 
  • 30 g prezli 
  • 3 krompira 
  • 30 g putera
  • 30 ml mleka 
  • 3 mlada luka 

Za sos:

  • 1 crni luk 
  • 3 čena belog luka
  • 1-2 paprike
  • 900 ml paradajz soka
  • 200 ml vode

Priprema:

U mleveno meso dodajte seckani luk, jaja, prezle i začine po želji. Dobro sjedinite i ostavite u frižideru da upije nekih 2 sata. Krompir skuvajte, pa u njega dodajte puter, mleko, seckani mladi luk i začine. Dobro izgnječite ili izblendirajte. Od mesa napravite ćufte i ispržite ih. U istom tiganju izdinstajte seckani beli i crni luk, paprike, pa dodajte gusti paradajz sos. Sipajte vodu, promešajte i vratite ćufte. Ostavite da se kuva nekih 15 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa