Originalni recept za ćufte je od junećeg i svinjskog mesa, ali vi možete da pravite i od pilećeg ako želite zdraviju varijantu. Možete da ih pržite, pečete u rerni, ali najbolje su kada se dinstaju u paradajz sosu i posluže sa pire krompirom. Postoje i riblje ćufte koje se prave od ribe ili morskih plodova, kao i one od povrća.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 2 jajeta
- 30 g prezli
- 3 krompira
- 30 g putera
- 30 ml mleka
- 3 mlada luka
Za sos:
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1-2 paprike
- 900 ml paradajz soka
- 200 ml vode
Priprema:
U mleveno meso dodajte seckani luk, jaja, prezle i začine po želji. Dobro sjedinite i ostavite u frižideru da upije nekih 2 sata. Krompir skuvajte, pa u njega dodajte puter, mleko, seckani mladi luk i začine. Dobro izgnječite ili izblendirajte. Od mesa napravite ćufte i ispržite ih. U istom tiganju izdinstajte seckani beli i crni luk, paprike, pa dodajte gusti paradajz sos. Sipajte vodu, promešajte i vratite ćufte. Ostavite da se kuva nekih 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus