Originalni recept za ćufte je od junećeg i svinjskog mesa, ali vi možete da pravite i od pilećeg ako želite zdraviju varijantu. Možete da ih pržite, pečete u rerni, ali najbolje su kada se dinstaju u paradajz sosu i posluže sa pire krompirom. Postoje i riblje ćufte koje se prave od ribe ili morskih plodova, kao i one od povrća.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 2 jajeta
- 30 g prezli
- 3 krompira
- 30 g putera
- 30 ml mleka
- 3 mlada luka
Za sos:
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1-2 paprike
- 900 ml paradajz soka
- 200 ml vode
Priprema:
U mleveno meso dodajte seckani luk, jaja, prezle i začine po želji. Dobro sjedinite i ostavite u frižideru da upije nekih 2 sata. Krompir skuvajte, pa u njega dodajte puter, mleko, seckani mladi luk i začine. Dobro izgnječite ili izblendirajte. Od mesa napravite ćufte i ispržite ih. U istom tiganju izdinstajte seckani beli i crni luk, paprike, pa dodajte gusti paradajz sos. Sipajte vodu, promešajte i vratite ćufte. Ostavite da se kuva nekih 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem