Omiljena jela na ovim prostorima svakako su sarme i punjene paprike, koje svaka domaćica rado sprema. Međutim, retko koja je spremala punjeni crni luk. Jedno od najpoznatijih egzotičnih jela turske kuhinje je sogan dolma, odnosno punjeni luk. Ovaj specijalitet punjen je mlevenim mesom, a miris koji se širi kućom je neodoljiv.
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- 150 g pirinča
- 8 glavica crnog luk
- 5 kašika ulja
- 200 ml soka od paradajza
- so, biber, aleva paprika
Priprema:
Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuva oko 10 minuta. Vodite računa da se luk ne prekuva, inače će se raspadati. Izvadite ga iz ključale vode i lagano ga prebacite u hladnu vodu da se potpuno ohladi. Kada se ohladio pažlijvo vaditi list po list iz sredine (prstenove) po mogućstvu da ostanu celi. Spoljni ostavite za punjenje, a unutrašnje iseckajte i propržite na ulju, zajedno sa mlevenim mesom. Začinite po ukusu pa dodajte oprani pirinač.
Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvajte. Smesa je spremna za punjenje kada uvri sva voda. Napunjen luk slažite u šerpu jedan pored drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus