Belmuž se pravi po tradicionalnom receptu od kombinacije dve vrste brašna i punomasnog sira.

Belmuž je tradicionalno jelo koje se najviše sprema u pirotskom kraju. Jako je važno da za pripremu ovog jela koristite sir od punomasnog mleka, a može biti kravlji, ovčiji ili koziji. Ovo jelo su ranijih decenija mahom spremali muškarci, jer je bila potrebna snaga kako bi se sir i brašno što bolje sjedinili tokom pripreme.
Sastojci:
- 400 g sira
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g belog brašna
- so
Priprema:
U posudu sa debljim dnom stavite masniji sir, pa ga topite na tihoj vatri. Kad se sir rastopi, lagano dodajte brašno, najbolje bi bilo kašiku po kašiku, i energično mešajte tako da se sjedini sa sirom. Temperatura ringle sve vreme bi trebalo da bude niska kako sir ne bi zagoreo. Kad utrošite brašno i na površini jela se izdvoji masnoća, belmuž je gotov. Ukoliko je sir neslan, belmuž možete da posolite po ukusu. Služite jelo dok je toplo, uz kiselo mleko.
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.