Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BELMUŽ - ZABORAVLJENI SPECIJALITET ISTOČNE SRBIJE: Jeftino i zasitno jelo koje su decenijama mahom spremali muškarci

Belmuž se pravi po tradicionalnom receptu od kombinacije dve vrste brašna i punomasnog sira.

 Starinski belmuž Izvor: Shutterstock

Belmuž je tradicionalno jelo koje se najviše sprema u pirotskom kraju. Jako je važno da za pripremu ovog jela koristite sir od punomasnog mleka, a može biti kravlji, ovčiji ili koziji. Ovo jelo su ranijih decenija mahom spremali muškarci, jer je bila potrebna snaga kako bi se sir i brašno što bolje sjedinili tokom pripreme.

Sastojci:

  • 400 g sira
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g belog brašna
  • so

Možda će vas zanimati

Priprema:

U posudu sa debljim dnom stavite masniji sir, pa ga topite na tihoj vatri. Kad se sir rastopi, lagano dodajte brašno, najbolje bi bilo kašiku po kašiku, i energično mešajte tako da se sjedini sa sirom. Temperatura ringle sve vreme bi trebalo da bude niska kako sir ne bi zagoreo. Kad utrošite brašno i na površini jela se izdvoji masnoća, belmuž je gotov. Ukoliko je sir neslan, belmuž možete da posolite po ukusu. Služite jelo dok je toplo, uz kiselo mleko.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti