Postoji više postupaka izrade mlečnog namaza zvanog vurda, ali gotovo svi uključuju ceđenje kiselog mleka. Na pijacama i u pojedinim marketima se nešto teže pronalazi, ali kvalitetnu i ukusnu vurdu možete napraviti i u svojoj kuhinji. Može da se priprema od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka, a najviše je poznata u pirotskom kraju.
Sastojci:
- 2 litre mleka
- pola čaše kiselog mleka
- so
Priprema:
Mleko zagrevajte na ringli da proključa i ostavite da vri minut-dva. Skonite sa šporeta, pustite da se malo prohladi, dodajte kiselo mleko i sve dobro izmešajte. Ostavite sve da odstoji preko noći i da se sasvim ohladi, ali šerpu poklopite i ušuškajte u ćebe. Sutradan mleko bi trebalo da je ukiseljeno, pa taj sadržaj sipajte u gazu, zavežite krajeve i ostavite da se cedi preko noći. Sadržaj koji je ostao u gazi je zapravo vurda. Prebacite u posudu u kojoj ćete je čuvati, posolite po ukusu i čuvajte u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem