Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE SPREMA VURDA: Sirni namaz kojim se pirotski kraj ponosi možete da napravite od samo 3 sastojka

U svom domu napravite sirni namaz vurdu, koji je najpoznatiji u pirotskom kraju.

 Kako se pravi vurda Izvor: Shutterstock

Postoji više postupaka izrade mlečnog namaza zvanog vurda, ali gotovo svi uključuju ceđenje kiselog mleka. Na pijacama i u pojedinim marketima se nešto teže pronalazi, ali kvalitetnu i ukusnu vurdu možete napraviti i u svojoj kuhinji. Može da se priprema od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka, a najviše je poznata u pirotskom kraju.

Sastojci:

  • 2 litre mleka
  • pola čaše kiselog mleka
  • so

Možda će vas zanimati

Priprema:

Mleko zagrevajte na ringli da proključa i ostavite da vri minut-dva. Skonite sa šporeta, pustite da se malo prohladi, dodajte kiselo mleko i sve dobro izmešajte. Ostavite sve da odstoji preko noći i da se sasvim ohladi, ali šerpu poklopite i ušuškajte u ćebe. Sutradan mleko bi trebalo da je ukiseljeno, pa taj sadržaj sipajte u gazu, zavežite krajeve i ostavite da se cedi preko noći. Sadržaj koji je ostao u gazi je zapravo vurda. Prebacite u posudu u kojoj ćete je čuvati, posolite po ukusu i čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti