Belo meso spada u jeftinije, ali i najpopularnije namirnice životnjiskog porekla, jer toliko je mogućnosti za pripremu. Pohovano je najsočnije, ali šta god da pripremate, nećete pogrešiti. Grilovana piletina sa salatom je odličan obrok, koji mogu da jedu i ljudi koju su na režimu ishrane. Zdrava namirnica puna proteina, lako i brzo se priprema, pa je odlično rešenje kada ste u žurbi.

Ali, kada kupujete belo meso morate da vodite računa da bude sveže. Pokvareno meso ćete lako prepoznati, a u nastavku teksta pročitajte koja su to tri znaka upozorenja. Stručnjaci kažu da prvo vidite datum proizvodnje, rok trajanja i zemlju iz koje meso dolazi, a nakon toga sledi provera na osnovu izgleda mesa: njegove boja, čvrstoće i mirisa.

Boja mesa

Sveže meso na prvi loptu možete da prepoznate po boji. Ako je tamna ili sivkasta, to je prvi znak da belo meso nije baš sveže. Dobru piletinu ćete najbolje prepoznati po kosti na bataku, koja mora da bude potpuno bela.

Miris mesa 

Ako vam se čini da meso miriše na kiselo, trulo ili užeglo, navejerovatnije je pokvareno, piletina treba da ima slab miris.

Svežina mesa

Najlakši način da proverite da li je zapakovana piletina sveža jeste da je pipnete. Ako ostane udubljenje, znači da nije sveža, a ako ne ostane sveža je. Takođe, važno je da obratite pažnju da li na površini mesa ima sluzi jer to ukazuje da su se već stvorile bakterije.

Izvor: Stvar ukusa