Često se desi da nam preostane ručak od jučerašnjeg dana, ili nas mrzi da kuvamo, pa posegnemo da podgrejemo jelo.

Međutim, što više podgrevate hranu, veće su šanse za razvoj bakterija i gubitak hranljivih sastojaka i ne samo to, već predstavljaju i opasnost za zdravlje.

Evo koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate.

Krompir

Krompir je zdrava namirnica koju svi vole, ali podgrevanjem gubi veliki deo hranljivih sastojaka, a takođe može doći do razvijanja bakterija. Ukoliko krompir čuvate na sobnoj temperaturi, brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom.

Jaja

Nije bitno da li su kuvana, pečena ili pržena, jaja ne bi trebalo da podgrevate. Podgrevanje može izmeniti njihovu strukturu i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Zato je najbolje da uvek skuvate količinu koja vam je potrebna.

Biljno ulje

Sva ulja oksidiraju veoma brzo i ako ih koristite ponovo za kuvanje ili prženje, stvoriće se opasne trans masti. Najbolje je da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacate odmah nakon prve upotrebe. U ovo spadaju maslinovo ulje, ulje avokada, sojino i mnoga druga.

Povrće

Posebno je važno obratiti pažnju na cveklu, luk, šargarepu, celer i zelenu hranu koja može da bude i korisna, ali i opasna za organizam. Ove namirnice možete naći u skoro svim supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrejete mogu ispustiti određene toksine. Naročito je opasno ako ih podgrevate više puta, tako da je najbolje da u manjoj šerpicu zagrejete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

Izvor: Stvar ukusa