Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA POSUĐE POSTAJE OTROVNO I NEBEZBEDNO ZA UPOTREBU: Ogrebane šerpe obavezno bacite, a ovi sudovi su najsigurniji

Evo kada vaše posuđe nije bezbedno za upotrebu i na šta posebno treba da obratite pažnju.

 Kada posuđe nije bezbedno Izvor: Shutterstock

Opštepoznata je stvar da treba da budemo oprezni kada je u pitanju plastika, naročito njena prime u kuhinji. Naročito treba da se vodi računa o oznakama da je bezbedno u takve posude pakovati hranu koju unosimo u organizam.

Ipak, kada je posuđe u kome pripremamo hranu u pitanju, većini nas je najbitnije kako izgleda, koje je boje i slično.

Upravo ovo znaju mnogi proizvođači, koji da bi povećali svoju prodaju ne razmišljaju previše o kvalitetu, te u toku pravljenja koriste određnje boje i metalne premaze, s obzirom da određene soli metala imaju različite boje koje daju lepotu posuđu, a to može biti itekako štetno po zdravlje, ako se takva šerpa i tiganj ogrebe ili ošteti.

Možda će vas zanimati

Primera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe. Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Najbezbednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti