Opštepoznata je stvar da treba da budemo oprezni kada je u pitanju plastika, naročito njena prime u kuhinji. Naročito treba da se vodi računa o oznakama da je bezbedno u takve posude pakovati hranu koju unosimo u organizam.

Ipak, kada je posuđe u kome pripremamo hranu u pitanju, većini nas je najbitnije kako izgleda, koje je boje i slično.

Upravo ovo znaju mnogi proizvođači, koji da bi povećali svoju prodaju ne razmišljaju previše o kvalitetu, te u toku pravljenja koriste određnje boje i metalne premaze, s obzirom da određene soli metala imaju različite boje koje daju lepotu posuđu, a to može biti itekako štetno po zdravlje, ako se takva šerpa i tiganj ogrebe ili ošteti.

Primera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe. Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Najbezbednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.

Izvor: Stvar ukusa